USVOJENA REZOLUCIJA O ŠEŠELJU

'Ne možemo srpskom narodu zatvoriti vrata EU-a'

27.11.2014 u 12:06

Bionic
Reading

Europski parlament usvojio je danas rezoluciju 'Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja'. Uoči glasovanja europarlamentarci su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu snažno osudili Šešeljeve javne istupe, upozorili na preispitivanje vjerodostojnosti Haškog suda, ali i ustvrdili da je Srbija posvećena izvršavanju aktivnosti na putu prema europskoj budućnosti i regionalnoj suradnji

Ruža Tomašić u potpunosti je podržala rezoluciju i njezin kritičan pristup, ne samo prema Šešelju, nego i 'onima koji mu svakodnevno omogućavaju da nastavi sa širenjem mržnje, povijesnim revizionizmom i propagiranjem velikosrpskog ekspanzionizma'.

'Ništa od ovog njegovog cirkusa ne bi došlo do izražaja da su se srpske vlasti odmah ogradile te osudile bolesne izjave i ponašanje Šešelja. Jasno mi je da su oni nekad bili kolege i najbliži suradnici, ali kao današnji lideri Srbije upravo bi njima trebalo biti u interesu zatvaranje ratnog i otvaranje novog, europskog poglavlja. Iznenađujuća mi je i razočaravajuća nevjerojatna neučinkovitost i pristranost Haškog tribunala koji nije ispunio svoju povijesnu zadaću, nego samo unio dodatan nemir u prostor država bivše države', rekla je Tomašić.

Snažnu potporu usvajanju rezolucije iskazao je i Tonino Picula, koji je naglasio da će Zapadni Balkan dugo osjećati posljedice agresije, smrti i razaranja počinjenih uime projekta u kojemu je Šešelj bio aktivan sudionik.

'Nije za to osuđen, nije se za to pokajao. Dapače, njegovo, nadam se privremeno, puštanje na slobodu oslobodilo je i strahove žrtava koje opet moraju proživljavati traume jer on javno nastupa kao da je vrijeme stalo početkom devedesetih', rekao je Picula. Dodao je da rezoluciju vidi kao 'poticaj srpskim vlastima da provjere krši li Šešelj govorom mržnje domaće zakone' i 'podršku demokratskim snagama u Srbiji da pruže otpor idejama koje su još nedavno toliko koštale srpske susjede i samu Srbiju'.

David McAllister
, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, poručio je da je glavna poruka rezolucije u tome da se osude 'grozni govor mržnje i ratna retorika'.

'Poticanje na mržnju nema mjesta u Europi 21. stoljeća. Podržavamo vladu i opoziciju u Srbiji; Srbija ima mogućnosti približiti se Europskoj uniji i to bi također trebala biti poruka naše današnje rasprave', napomenuo je McAllister.

Povjerenik Europske komisije: EU poštuje odluku Haškog suda

Christos Stylianides, povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i krizne situacije kojeg je na raspravu o rezoluciji poslala visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, bio je suzdržan u osudi Haškog suda.

'Haški sud je neovisan, formirali su ga Ujedinjeni narodi i on je odgovoran za odlučivanje. Europska unija poštuje odluku Suda, a što se tiče Šešelja – njegove izjave pripadaju razdoblju koje je davno završeno. Slučaj protiv njega još uvijek traje i on će se morati vratiti na Sud kad Sud to bude zatražio', rekao je Stylianides u završnoj riječi uoči glasovanja, pozdravljajući posvećenost Srbije njezinim aktivnostima na putu ka europskoj budućnosti i regionalnoj suradnji, pri čemu je suradnja sa Sudom vrlo važan element'.

Ivan Jakovčić podsjetio je da odluka Haškog suda, koji je osnovan da bi osudio zločince, o puštanju Šešelja na privremenu slobodu potencijalno ponovno raspiruje mržnju.

'Koliko god da je neprimjereno govoriti o sudskim odlukama, moramo upozoriti da to sigurno neće doprinijeti miru i stabilnosti. Pozitivno je to što poziv na mržnju i nove sukobe nije naišao ni na kakvu ozbiljnu prođu u Srbiji i da su tamo uglavnom ignorirani Šešeljevi stavovi', rekao je Jakovčić.

Poljak Kazimierz Michal Ujazdowski apelirao je na Haški sud da je potrebno konačno donijeti presude kako bi došlo do pravde.

'Kako bi se izrekla pravda. moramo se prisjetiti svih zločina, uključujući one koji su se dogodili za vrijeme komunizma, a nitko za njih nije osuđen. To se odnosi na istočnu Europu i Poljsku', rekao je Ujazdowski, dodajući da Europski parlament ne može 'zatvoriti vrata srpskom narodu koji ima pravo sudjelovati u Europskoj uniji, kao i svi narodi sa Zapadnog Balkana'.

Slovak Eduard Kukan rekao je da u potpunosti razumije razočaranje Šešeljevim nastupima, ali odlučio je glasovati protiv rezolucije koja, po njegovom sudu, nije dobar instrument za davanje instrukcija Haškom sudu, neovisnom međunarodnom tijelu kojeg su s jasnim mandatom osnovali Ujedinjeni narodi.

'Naš odgovor na Šešelja ne bi trebao stvarati dodatne napetosti, davajući tom optuženom ratnom kriminalcu više pažnje nego što zaslužuje. Nesretno je da su njegove radikalne izjave dobile toliki nepotrebni publicitet u medijima i od strane nekih političara', izjavio je Kukan.

Davor Škrlec očekuje od institucija Srbije da pokažu odgovorno ponašanje države koja je kandidat za članstvo u EU i poštivanje temeljnih načela Unije.

'Zaštita prava manjina i općenito ljudskih prava, te poštivanje različitosti i promicanje dobrih odnosa u regiji nužni su preduvjet suradnje', rekao je Škrlec, koji vjeruje da će Srbija na svom putu ispuniti očekivanja navedena u rezoluciji EP-a.

Jozo Radoš rekao je da je Srbija zemlja u kojoj u velikoj mjeri ovisi sudbina i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, i ona na njih može utjecati i dobro i loše.

'Zato je važno pozvati srpsko političko vodstvo da osudi Šešeljev govor mržnje i njegove napade na susjedne države, a naravno još je i važnije da oni to doista i učine. ALDE je osobito inzistirao da se osnaže i primjenjuju zakoni koji zabranjuju govor mržnje i potiču na nasilje', rekao je Radoš.

Francuskinja Marie-Christine Vergiat rekla je da Šešelj smatran 'personifikacijom primitivističkog nasilja Slobodana Miloševića'.

'Ovaj ubojica mora biti osuđen i to je jedini način da ga se spriječi da našteti procesu pomirdbe, koji Srbiji tako jako treba. No ovaj slučaj mogao bi mu pomoći; on ga već koristi za publicitet. Stoga mislim da je ova rezolucija neučinkovita, a možda i kontraproduktivna bez dogovora o suštini stvari. Mislim da bismo trebali ponovno razmotriti biranje hitnih rezolucija, kako bismo se osigurali stvarnu zaštitu ljudskih prava', rekla je Vergiat.

Plenković: U čemu je problem, Beograde?

Andrej Plenković pozvao je Haag da preispita uvjete za Šešeljev ostanak na slobodi i povrati vlastitu vjerodostojnost.

'Rezolucija je jasna poruka vlastima u Srbiji koje na Šešeljev govor nisu adekvatno reagirale ni u političkom, ni u pravnom smislu', rekao je Plenković, pozivajući srpske vlasti da jasno osude Šešeljev govor.

'U čemu je problem, predsjedniče Nikolić, premijeru Vučić, ministre Dačiću? Da li je ignoriranje politička taktika ili je šutnja strah od Šešelja? Vaša šutnja ostavlja dvojbe o stavu aktualnih vlasti u Srbiji o procesuiranju odgovornih za ratne zločine. U interesu europske budućnosti Srbije - reagirajte', pozvao je Plenković.

Najvažniji dio teksta rezolucije možete vidjeti ovdje, rezoluciju u cijelosti možete pročitati ovdje, a raspravu uoči glasovanja možete pogledati ovdje