PREOKRET NA SUĐENJU

Pratesov iskaz mogao bi osloboditi Perkovića i Mustača

27.11.2014 u 10:39

Bionic
Reading

Svjedočenje Krunoslava Pratesa na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču donekle je ovaj proces opet vratilo u fokus njemačkih medija. Bayerische Rundfunk (BR) izvještava o 'iznenadnom preokretu u svjedočenju' Pratesa

'Riječ je u dvostrukom smislu o ključnom pitanju minhenskog procesa za ubojstvo hrvatskog egzilanta Stjepana Đurekovića prije 31 godinu', izvještava BR o iznenađenju koje je svojim svjedočenjem, posve drugačijim od očekivanog, izazvao Krunoslav Prates. Svjedok je 'promijenio svoj prijašnji iskaz o tome da je Perkoviću dao ključ za mjesto na kojemu se dogodio zločin'.

Danas 65-godišnji Prates ustvrdio je da je 'izmišljena cijela priča s ključem' te je time srušena konstrukcija optužnice prema kojoj je Perković potom ključ garaže u kojoj je brutalno ubijen Đureković 'osobno ili preko trećih osoba predao kasnijim ubojicama'. Oni su pak 28. srpnja 1983. čekali da 'jugoslavenski disident Đureković dođe u garažu u kojoj je tiskao antikomunističke pamflete' te su ga ubili.

Prates je 'važan svjedok' jer ga je Perković sedamdesetih godina prošlog stoljeća vrbovao za doušnika, a 2008. je na istom minhenskom sudu (Oberlandesgericht München) osuđen na doživotnu kaznu zbog svoje uloge u Đurekovićevom ubojstvu. Sada je Prates izjavio kako je neke stvari jednostavno izmislio: 'Htio sam u cijelu priču unijeti napetost kao u krimi-romanu.' Ustvrdio je i da mu se tijekom njegova suđenja obratio jedan njemački istražitelj, lažno se predstavljajući kao zaposlenik nakladničke kuće koja je spremna dati mu 'petoznamenkasti honorar' za njegovu priču o ubojstvu Đurekovića.

BR navodi da je i predsjedajući sudac Manfred Dauster upozorio Pratesa kako bi mogao imati problema zbog lažnog svjedočenja te se na kraju zaključuje da bi ova 'promjena svjedočenja u ovim okolnostima mogla osloboditi Perkovića i Mustača'.