ZASTUPNIK U BUNDESTAGU

'Hrvatske stranke profitiraju od Šešelja na slobodi'

26.11.2014 u 20:45

Bionic
Reading

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović u srijedu je izrazio nerazumijevanje puštanjem na slobodu optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i osudio njegove javne nastupe, tvrdeći kako pojedinačne stranke u Hrvatskoj pokušavaju izvući dobit iz te situacije

'Kao demokrat, naravno poštujem suverenost i odluke suda. Priznajem međutim da kao i većina pučanstva na zapadnom Balkanu teško shvaćam tu odluku Međunarodnog kaznenog suda', napisao je u priopćenju zastupnik socijaldemokratskog SDP-a u Bundestagu Juratović, podrijetlom Hrvat.

Juratović, predsjednik pododbora za Ujedinjene narode i izvjestitelj za jugoistočnu Europu u Bundestagu, osuđuje, kako je napisao, 'namjeru radikalnog demagoga, svojim nacionalističkim govorima okrenuti srpsko pučanstvo protiv susjeda'. Šešeljevu provokaciju na obljetnicu pada Vukovara Juratović 'najdublje osuđuje' i smatra da Šešelj zbog svojih govora i prijezira prema žrtvama u Vukovaru treba u Srbiji biti kazneno gonjen.

Njemački zastupnik hrvatskog podrijetla uvjeren je da srbijansko pučanstvo u najvećem broju 'ne slijedi politički smjer kao prije 12 godina' i da se nalazi na putu u EU.

Međutim, Juratović smatra da je Šešeljeva retorika naišla na plodno tlo u Hrvatskoj.

'Šešeljev pokušaj, provokacijama razbuditi nacionaliste u susjednim zemljama, dopro je samo do pojedinačnih stranaka u sudjednoj Hrvatskoj koje se nalaze u predizbornoj kampanji i koje pokušavaju izvući dobit iz te situacije', poručio je.

Juratović smatra da 'zapadni Balkan' treba zajedničku strategiju stabilnosti i sigurnosti, za koju su potrebni regionalni programi umjesto neprijateljstava i proces pomirbe među narodima.