NJEGA NITKO NIJE NIŠTA PITAO?

Vučić o slučaju Šešelj: Oprostit će ti Đura što te tukao

25.11.2014 u 19:21

Bionic
Reading

Optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj ne smije ni na koji način stupiti u kontakt sa žrtvama i svjedocima niti na njih utjecati, ne smije ometati pravdu i mora se odazvati pozivu Haškoga suda, objavio je u utorak Međunarodni Haški sud. Nakon objave uvjeta, javnosti se obratio i premijer Srbije Aleksandar Vučić i rekao da Haag Srbiju nije ništa pitao...

Šešelj je po dolasku u Srbiju morao i predati putovnicu, a ICTY je pozvao vlasti Republike Srbije da mu ne izdaju novu putovnicu koja bi mu omogućila putovanje bez dopuštenja suda, kaže se u jednoj od točaka uvjeta privremenog puštanja s kojih je ICTY u utorak skinuo oznaku tajnosti. Ostale se točke odnose na pojedinosti njegova puštanja na privremenu slobodu i transfera do Srbije.

Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji pustio je prije gotovo tri tjedna Šešelja koji je navodno teško bolestan.

Šešelj je odmah po dolasku u Srbiju počeo javno nastupati na što je reagirala i Hrvatska, a i glavni tužitelj ICTY-ja.

Glavni tužitelj Haškog suda (ICTY) Serge Brammertz izjavio je prošlu srijedu u intervjuu kako razumije frustracije ljudi koje svojim nastupima izaziva haški optuženik Vojislav Šešelj nakon privremenog puštanja na slobodu, ali naglašava da je njegov slučaj potpuno u rukama sudskog vijeća.

Hrvatski sabor usuglasio je u utorak tekst deklaracije kojom se osuđuje puštanje iz haaškog zatvora ratnog zločinca Vojislava Šešelja i traži povlačenje takve odluke, ali još se ne zna hoće li deklaraciju donijeti prije četvrtka kada o toj temi na poticaj hrvatskih europarlamentaraca raspravlja Europski parlament.

Haaški sud je pustio Šešelja na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja i bez presude nakon 11 i pol godina pritvora pod optužbom za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj te protjerivanje nesrpskog stanovništva s područja BiH i Vojvodine.

Vučić: Puste Šešelja, pa kude nas

Srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je nakon objave haških uvjeta za Šešeljevo puštanje da Beograd želi stabilnost u regiji, a ne rast tenzija.

'Oni su donijeli odluku o puštanju gospodina Šešelja, donijeli su odluku o tome kada ga puštaju, a nas nitko ništa nije ni pitao, niti konzultirao, niti nam bilo što rekao. Od nas nisu ništa ni tražili, ono što su tražili, nešto malo, mi smo učinili, ni u što se nismo miješali', kazao je Vučić.

On smatra da je sada nelogično optuživati Srbiju zbog Šešeljeve retorike nakon što je pušten na privremenu slobodu iz Haškog tribunala i vratio se političkom djelovanju u Beogradu. 'Moram priznati da sve to prilično ne razumijem i da me podsjeća na genijalnog Dušana Kovačevića iz 'Balkanskog špijuna', kada kaže: Oprostit će ti Đura što te je tukao. Ne znam šta da odgovorim, vrlo sam ozbiljan i odgovoran čovjek i ne znam što bih vam na to rekao', kazao je Vučić nakon otvaranja novog pogona tvornice Henkel.

Dodao je da je Srbija, u regionalnoj politici, faktor stabilnosti i da nikoga ne vrijeđa i ne izaziva, za razliku od nekih 'koji gledaju preko plota'. 'Što se nas tiče, neka oni rade svoj posao, mi nikoga nismo niti ćemo ugrožavati, samo ćemo čuvati svoju slobodu, svoja prava... Uvjeren sam potpuno da je ekonomija budućnost Srbije, na tome radimo i dalje ćemo biti faktor stabilnosti u regiji', rekao je Vučić. (www.b92.net)


Međutim, bivša glasnogovornica Haškog suda Florence Hartmann izjavila je nedavno da presuda protiv Šešelja postoji, da je ona već napisana, ali ne i objavljena.

'Presuda je već napisana, a nitko ne želi reći kakva je. Šešelj nije tako bolestan da ne bi mogao slušati njeno čitanje', kazala je Hartmann.

Šešelj se dragovoljno predao Haaškom sudu u veljači 2003. Nakon suđenja koje je počelo krajem 2007. presuda je trebala biti izrečena 30. listopada 2013., ali je njeno donošenje odgođeno nakon što je Tribunal usvojio Šešeljev zahtjev za izuzeće suca Frederika Harhoffa zbog pristranosti.

Od tada traje upoznavanje novog, senegalskog suca Mandiaye Nianga s predmetom, a predsjednik suda Theodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. kada bi trebalo početi vijećanje o presudi.