VELIKA RAZLIKA

Essebsi vodi na predsjedničkim izborima u Tunisu

23.11.2014 u 21:22

Bionic
Reading

Šef stranke Nidaa Tounes, pobjednice na parlamentarnim izborima 26. listopada, Beji Caid Essebsi vodi na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju u Tunisu, ali vjerojatno je da će morati ići u drugi krug, kazao je direktor njegove kampanje

'Beji Caid Essebsi po prvim procjenama vodi s velikom razlikom', rekao je novinarima Mohsen Marzouk, ocjenjujući da nije daleko od 50 posto. 'Ipak, vjerojatno će se održati i drugi krug', dodao je.

Po izlaznim anketama na drugom se mjestu nalazi aktualni predsjednik Moncef Marzouki

Dvadeset i sedam kandidata sudjelovalo je na prvim predsjedničkim izborima nakon revolucije 2011.

Predsjednik izbornog povjerenstva Chafik Sarsar ima vremena do 26. studenoga za objavu rezultata i organiziranje drugog kruga koncem prosinca ne dobije li u nedjelju nijedan kandidat apsolutnu većinu.

Odaziv je oko 16,30 sati bio 53,73 posto, sat i pol prije zatvaranja birališta.

Objavljivanje izlaznih anketa nije bilo dopušteno, ali je televizija ipak objavila da je Essebsi dobio 47,8 posto a Marzouki 26,9 posto

Tijekom izbora nije zabilježen nijedan veći izgred, premda je izborni stožer predsjednika Marzoukija optužio pristaše kandidata Essebsdija da su ga htjeli napasti.

Vlasti su isticale povijesnu važnost ovih prvih slobodnih predsjedničkih izbora u neovisnom Tunisu.

'Ovo je povijesni dan, ovo su prvi predsjednički izbori u Tunisu s unaprijeđenim demokratskim standardima. Ako Bog da, bit će to velik praznik demokracije', izrazio je zadovoljstvo u nedjelju ujutro premijer Mehdi Jomaa, neovisni kandidat koji je početkom godine zadužen da izvuče Tunis iz duboke političke krize i organizira izbore.

Gotovo 5,3 milijuna birača bilo je pozvano na izbore mjesec dana nakon parlamentarnih izbora čiju je demokratičnost priznala međunarodna zajednica, što je iznimka u regiji, budući da je najveći broj zemalja Arapskog proljeća zapao u represiju i u kaos.

Među 27 kandidata na ovim izborima bili su Caid Essebsi (87), predsjednik protuislamističke stranke Nidaa Tounes, pobjednice parlamentarnih izbora 26. listopada i predsjednik na odlasku Moncef Marzouki koji je preuzeo dužnost koncem 2011. zahvaljujući koalicijskom dogovoru s islamistima Ennahde.

Da bi se spriječio povratak na diktaturu, novi ustav daje predsjedniku, koji se bira na pet godina, prilično ograničene ovlasti, ali opće pravo glasa daje mu veliku političku težinu.