DVA INDIJCA I ČETVERO TALIJANA

Papa Franjo proslasio šestero novih svetaca

23.11.2014 u 16:09

Bionic
Reading

Papa Franjo u nedjelju je proglasio šestero novih katoličkih svetaca, među kojima je dvoje Indijaca, pozvavši pritom na 'misionarski poticaj' na indijskom podkontinentu koji bi mogao pridonijeti 'solidarnosti i bratskom suživotu'

Predvodeći misu na Trgu svetog Petra u nazočnosti desetaka tisuća vjernika, među kojima je bilo i oko 5000 Indijaca, Papa ja progasio svetima Kuriakosu Eliasa Chavaru i Eufrasiu Eluvathingal, članove sirijsko malabarske Katoličke Crkve s juga Indije, kojih je najviše u jugozapadnoj indijskoj saveznoj državi Kerali. Oko tri i pol milijuna osoba sirijsko malabarskog obreda, jednog od triju kojim se služe katolici u Indiji, članovi su Crkve u Kerali koju je, prema usmenoj predaji, u prvome stoljeću ustanovio apostol Toma.

'Neka Gospodin, posredstvom dvoje indijskih svetaca podrijetlom iz Kerale, zemlje misionara, dade novi poticaj misionarima crkve u Indiji da bi, nadahnuti njihovim primjerom sloge i izmirenja indijski kršćani nastavili put solidarnosti i bratskog suživota', pozvao je papa.

Kuriokose je bio utemeljitelj prve muške kongregacije u Indiji, ali i suosnivač prve ženske kongregacije kojoj pripada i nova svetica Eufrasia.

Papa je svetima proglasio i četvero Talijana, a u propovijedi je pozdravio primjer petorice mušakraca i žene koji su se 'bezrezervno posvetili služenju bolesnih, starijih, siromašnih i hodočasnika'.