UHIĆEN BIVŠI PREMIJER

I Portugal ima svoga Sanadera

23.11.2014 u 10:21

Bionic
Reading

Tek tjedan dana nakon otkrivanja skandala s korupcijom povezana s izdavanjem 'zlatnih' viza bogatim strancima, Portugal potresa nova političko-financijska afera s uhićenjem nekadašnjeg socijalističkog premijera Josea Socratesa

Vijest o privođenju osobe koja se sama predstavlja kao 'divlja zvijer' imala je učinak bombe unutar političkog svijeta, oslabljena nizom sudskih istraga kompromitirajućih za visoke državne sfere.

Afera dovodi u nezgodan položaj gradonačelnika Lisabona Antonia Costu, jednog od bliskih suradnika Socratesa, koji je izabran u subotu navečer s 96 posto glasova za glavnog tajnika Socijalističke stranke.

'Svakako smo svi pod šokom te vijesti ali ne treba miješati osobne osjećaje solidarnosti i prijateljstva s političkim djelovanjem Socijalističke stranke', ocijenio je on.

Jose Socrates (57) koji je vodio zemlju od 2005. do 2011., uhićen je u petak navečer po dolasku u lisabonsku zračnu luku iz Pariza, u okviru istrage o poreznoj pronevjeri, pranju novca i korupciji.

Nekadašnji šef vlade, prvi u Portugalu kojemu se to događa, pojavio se pred sucem u subotu i potom proveo drugu noć u policijskoj postaji.

Još su tri osumnjičene osobe uhićene u četvrtak - poslovni čovjek Carlos Santos Silva, odvjetnik Goncalo Trindade Ferreira i Socratesov vozač Joao Perna

Provedeno je niz premetačina, posebice u domu Socratesa u Lisabonu.

Istraga obuhvaća bankarske transakcije i prijenos novca nepoznata podrijetla, provedene 'neopravdano i bez pravne podloge' navedeno je u priopćenju glavnog državnog odvjetnika.

U istrazi i premetačinama sudjelovalo je i 70 poreznih stručnjaka i policajaca.