OBNOVA DEMOKRACIJE

Tunis bira predsjednika prvi put nakon revolucije

23.11.2014 u 09:27

Bionic
Reading

Tunižani su pozvani na birališta u nedjelju kako bi izabrali predsjednika prvi put nakon revolucije 2011. i završili političku tranziciju dugu gotovo četiri godine formiranjem višegodišnjih institucija

Beji Caid Essebsi (87), šef antiislamističke stranke Nidaa Tounes, pobjednice na parlamentarnim izborima 26. listopada, favorit je glasovanja za koje je više desetaka tisuća policajaca i vojnika raspoređeno iz straha od džihadistističkih napada.

Gotovo 5,3 milijuna birača pozvano je da glasuje nakon održavanja parlamentarnih izbora čiji je demokratski karakter pozdravila međunarodna zajednica, što je iznimka u regiji jer je glavni dio zemalja iz arapskog proljeća zaglavio u represiji i kaosu.

Drugi krug održat će se krajem prosinca ako nijedan od pretendenata ne dobije apsolutnu većinu, a izborno povjerenstvo ima rok do 26. studenoga da objavi rezultate. Pobjednika će se pozvati da bude predsjednik Tunisa na pet godina, a taj je mandat moguće produžiti samo jednom.

Glavni suparnik Essebsiju bit će dosadašnji predsjednik Moncef Marzouki koji je došao na čelo države krajem 2011. nakon sporazuma koalicije s islamistima Ennahde. Oni su pak, zauzevši drugo mjesto na parlamentarnim izborima, odlučili nikoga ne podržati.

Još je 25 pojedinaca u utrci, među kojima ministri smijenjenog predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija, nominalni vođa ljevice Hamma Hammami, bogati poslovni čovjek Slim Riahi kao i sutkinja Kalthoum Kannou, jedina žena među kandidatima.

Pet kandidata odustalo je tijekom kampanje ali ostaju upisani na glasačkim listićima.