ZBOG EU SANKCIJA

Srbija oduzima državljanstvo ukrajinskom 'kralju plina'

21.11.2014 u 21:41

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić pokrenuo je postupak oduzimanja državljanstva Srbije ukrajinskom 'kralju plina' Sergeju Kurčenku, nakon što je objavljeno da ovaj ukrajinski tajkun, koji se nalazi na crnoj listi Bruxellesa, ima status državljanina Srbije, unatoč činjenici da je na EU-ovu popisu sankcioniranih, tvrde u petak srbijanski mediji

Nakon što je list Blic jutros objavio da je ukrajinski trgovac plinom, dvedesetdevetogodišnji Sergej Kurčenko, dobio srpsko državljanstvo - ne navodeći na temelju kojih propisa, zasluga i uz koje obrazloženje - tabloid Kurir na svojoj internetskoj stranici objavio je popodne da će Vučić tražiti njegovo oduzimanje.

Za sada nije poznato tko mu je dodijelio niti tko je inicirao da se Kurčenku dodjeli srpsko državljanstvo iako je njegovo ime na listi koju je EU sastavila kao prvi val sankcija protiv bivše vlasti u Kijevu koje podrazumijevaju zamrzavanje imovine.

Neimenovani izvor Blica tvrdi da bi, pošto je Kurčenko važio za najvećeg ukrajinskog trgovca plinom što mu je primarna djelatnost, to “moglo biti ministarstvo energetike u njegovom slučaju, nakon čega vlada odlučuje o ovom prijedlogu”.

“Pretpostavljam da se očekuje da Kurčenko dio svojih milijuna uloži u Srbiju, budući da se na Forbesovoj listi nalazi na sedmom mjestu najbogatijih Ukrajinaca. Kurčenko, koji je ruski državljanin iako je rođen u Harkovu u Ukrajini, srbijansko državljanstvo po ubrzanoj proceduri mogao je dobiti kao „stranac na privremenom radu u Srbiji”, i to na prijedlog ministarstva koje pokriva oblast kojom se bavi, navodi izvor Blica.

Sergej Kurčenko posjeduje banku, a njegove fime, počev od "Plin Ukrajina", LNG i NPZ, važe za najveće trgovce plinom i naftom. Od ruskog koncerna Lukoil otkupio je rafineriju nafte, a posjeduje 150 benzinskih crpki i jedan lanac pod imenom Sparschweingas u Njemačkoj. Smatra se da je uložio oko 300 milijuna dolara u nogometni klub Metalist iz Harkova.

Kurčenko je nakon promjene vlasti napustio Ukrajinu i pošto mu je Bjelorusija odbila gostoprimstvo, otišao je u Moskvu.

Predsjednik Demokratske stranke Bojan Pajtić zatražio je danas od vlade Srbije da odgovori da li je točna informacija medija da je Sergej Kurčenko dobio državljanstvo Srbije iako se nalazi na crnoj listi Bruxellesa.

Pajtić kaže da su, ako se pokaže da su navodi o Kurčenkovom državljanstvu tačni, vlada i nadležno ministarstvo dužni odgovoriti koji državni interesi su ih vodili u odluci da mu dodijele državljanstvo, prenosi Tanjug.

Prema članku 19 Zakona o državljanstvu Srbije stranac može da dobije državljanstvo ako njegov prijam u državljanstvo predstavlja interes za Srbiju, a na prijedlog nadležnog ministarstva, o kome odlučuje vlada Srbije, navodi se u priopćenju u DS-a.