DAČIĆ UPUĆUJE NA HAAG

'Srbija nema ni milimetar odgovornosti za Šešelja'

21.11.2014 u 17:01

Bionic
Reading

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić odbacio je u petak odgovornost Srbije za izjave haaškog optuženika i vođe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja nakon izlaska iz pritvora u Sheveningenu i ocijenio je da je isključiva odgovornost Haaškog tribunala (ICTY) što je dopustio da Šešelj bude oslobođen te sugerirao da ICTY treba zatvoriti

Dačić je, komentirajući inicijativu hrvatskih zastupnika da se u Europskom parlamentu donese rezolucija kojom bi se osudile izjave Vojislava Šešelja nakon dolaska iz Den Haaga, rekao da bi Srbija i Hrvatska trebale relaksirati svoje odnose, a ne komplicirati ih.

'Je li on (Šešelj) neki državni dužnosnik? Ima li u Hrvatskoj onih koji pričaju o ustaštvu? Mi (Hrvatska i Srbija) trebamo naše odnose relaksirati, a ne komplicirati', rekao je Dačić, ocijenivši da je utjecaj Šešelja i njegovih radikala u Srbiji minoran.

'Tko je danas Vojislav Šešelj u Srbiji?', upitao je Dačić komentirajući Šešeljevu retoriku o tzv. Velikoj Srbiji po izlasku iz pritvora. Također, Dačić je podsjetio da je SRS izvanparlamentarna stranka i da 'nema nikakva utjecaja' na političku scenu Srbije.

Srbijanski šef diplomacije istaknuo je da Srbija nema 'niti milimetar' odgovornosti za izjave vođe radikala i haaškog optuženika koji je, po dolasku iz pritvora ICTY-a u Sheveningenu, izjavio kako 'nije odustao od ideje 'Velike Srbije' te čestitao 'srpskim četnicima obljetnicu oslobađanja srpskog Vukovara'.

Dačić je odgovornost za Šešelja prebacio na ICTY ocijenivši da haaški tribunal 'nije bio u stanju' završiti suđenje Šešelju te sugerirajući da bi rezolucijama prije trebalo ukinuti taj sud uz ocjenu da 'predugo postoji'.

'Haaški tribunal je dopustio da dođe do ove situacije. Srbija u tome nema ni milimetar odgovornosti. Mogu donositi rezolucije, ali one se ne mogu odnositi na Srbiju. Srbija se jasno opredijelila. Uostalom, Šešelj najviše napada vlasti u Srbiji', rekao je Dačić.

Dačić je također poručio da se pozicija Srbije prema Rusiji u pogledu uvođenja sankcija nije promijenila, jednako kao ni pozicija prema Europskoj uniji, koju je ocijenio kao 'strateški cilj Srbije'. Istaknuo je kako se nada da Srbija neće dospjeti u situaciju političke dvojbe - između Bruxellesa i Moksve.

On je ponovio stajalište Beograda da Srbija kao kandidat za članstvo u EU 'ima obvezu do kraja pregovaračkog procesa postupno uskladiti vanjsku i sigurnosnu politiku s EU ustvrdivši da Beograd to i radi, a da jedino nesuglasje postoji vezano uz sankcije protiv Rusije. 'Riječ je o tome da Srbija svima kaže kako ima interes i tradicionalno prijateljstvo, ali da ne može počiniti gospodarsko samoubojstvo svoje zemlje, a da pri tome nema nikakvu pomoć ni od koga. I zašto bi mi to radili?', rekao je Dačić na tiskovnoj konferenciji

'Naša pozicija oko Rusije se nije promijenila, isto kao ni pozicija oko Europske unije', poručio je srbijanski šef diplomacije.