RASPRAVA ZBOG RASIZMA

Carter razljutio Obamine kritičare

17.09.2009 u 08:14

Bionic
Reading

Ocjene bivšeg američkog predsjednika Jimmya Cartera da rasizam stoji iza netrpeljivosti iskazane u posljednjim prosvjedima protiv predsjednika Baracka Obame, uključujući i povik "Lažeš!" kongresnika Joea Wilsona tijekom Obamina govora u Kongresu, izazvale su burnu raspravu u SAD-u.

Povezujući Wilsonov ispad sa sve uočljivijim omalovažavanjem Obame od političkih protivnika, i s gnjevnim prosvjednicima koji su posljednjih tjedana nosili transparente s fotografijama i crtežima Obame kao Adolfa Hitlera ili afričkog vrača, Carter je kazao da "postoji prirođeni osjećaj među mnogima u SAD-u da Amerikanac afričkog podrijetla ne bi trebao biti predsjednik".

Bijela kuća se u srijedu distancirala od Carterovih ocjena. "Predsjednik ne misli da se to temelji na boji njegove kože", rekao je zamjenik glasnogovornika Bill Burton.

Kritike bivšeg demokratskog predsjednika izazvale su oštar odgovor predsjednika oporbene Republikanske stranke Michaela Steelea, također Amerikanca afričkog podrijetla, koji ih je nazvao "sramotnim".

"Predsjednik Carter je potpuno u krivu. Ne radi se o rasi, već o politici. To je jadan pokušaj demokrata da skrenu pažnju s predsjednikovog vrlo nepopularnog plana o vladinoj zdravstvenoj skrbi, kojem se Amerikanci jednostavno protive".

Sin kongresnika Joea Wilsona, Alan, vetaran rata u Iraku koji se prošloga tjedna kandidirao za državnog tužitelja Južne Karoline, izjavio je da njegov otac nema "ni jedne rasističke kosti" u tijelu, te da su njega i braću roditelji odgajali da poštuju svakoga bez obzira na podrijetlo ili rasu.

Drugi utjecajni dužnosnici, poput kongresnika Jamesa Clyburna, predsjednika kluba zastupnika Demokratske stranke, koji je također Amerikanac afričkog podrijetla iz Južne Karoline, zatražili su da se Bijela kuća suprotstavi "nedoličnim elementima" koji, po Clyburnovim riječima, "delegitimiziraju" predsjednika.