IZBORI U HRVATSKOJ

Reuters: Josipović je favorit za ceremonijalni posao

03.12.2014 u 14:25

Bionic
Reading

Izvještavajući da će se predsjednički izbori u Hrvatskoj, posljednjoj članici Europske unije, održati 28. prosinca, agencija Reuters navela je kako se aktualni predsjednik Ivo Josipović, uz podršku vladajućeg SDP-a, doživljava kao favorit za taj uglavnom ceremonijalni položaj, iako je neuspjeh vlade u obuzdavanju gospodarskog pada nagrizao popularnost socijaldemokrata

Vladin glasnogovornik potvrdio je Reutersu da će Vlada službenu odluku o datumu predsjedničkih izbora donijeti u četvrtak i da će to biti 28. prosinac.

Bivša jugoslavenska republika Hrvatska, koja se pridružila Europskoj uniji u srpnju prošle godine, bilježi šest uzastopnih godina recesije, uz izglede nultog rasta u 2015., piše Reuters.

Josipović, pravnik i skladatelj klasične glazbe, vodi u anketama, ali bi u drugom krugu 11. siječnja mogao suočiti s Kolindom Grabar Kitarović iz konzervativnog HDZ-a, najveće oporbene stranke, navodi Reuters, dodajući da je Grabar Kitarović bivša ministrica vanjskih poslova i dužnosnica NATO-a.

'Predsjednik ima utjecaja na vanjsku politiku i vrhovni je zapovjednik oružanih snaga, ali nema ovlasti ulagati veto na zakone', zaključio je Reuters.

Podsjetimo, Kolinda Grabar Kitarović prigovorila je Josipoviću da ne koristi ni postojeće ovlasti, a predlaže promjenu Ustava kojom bi ovlasti 'precizirao i fokusirao'. Primjerice, predsjednik dobije na potpis zakon za koji smatra da je neustavan. 'Danas nema roka u kojem Ustavni sud treba odlučiti je li ta prosudba ispravna, a promjenama koje se predlažu daje se prioritet predsjedniku', precizirao je Josipović.