FILANTROPI PRESUŠILI

Bračni par od kolovoza spasio 3.000 migranata

19.11.2014 u 11:06

  • +3

Obitelj Catrambone spašava migrante

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Migrant Offshore Aid Station

Bionic
Reading

Supružnici Christopher i Regina Catrambone, filantropi s malteškom adresom, dosad su od dubina Mediteranskog mora spasili 3.000 imigranata na putu iz Afrike u Europu. Milijune eura potrošili su na specijalno opremljeni spasilački brod i tri operacije spašavanja prije nego što su došli do ruba - bez dodatnih sredstava, iduće godine morat će ugasiti misiju

Christopher i Regina Catrambone u kolovozu su pokrenuli projekt nazvan Migrant Offshore Aid Station (MOAS), prvi servis spašavanja afričkih migranata na Mediteranu financiran privatnim novcem. Brodom Phoenix do danas su izveli tri spasilačke misije na moru, a svaka je trajala 20-ak dana.

Budući da mjesečni trošak misije iznosi oko 400.000 eura, Phoenix je usidren još od kraja rujna, a bračni par Catrambone pokrenuo je akciju prikupljanja novca kako bi u ožujku ponovno zaplovili i osigurali novu životnu šansu tisućama ljudi koji se trošnim barkama nastoje domoći europske obale.

'Potresno je to što su ti muškarci i žene morali ostaviti i prodati sve što su imali kako bi omogućili svojim obiteljima ova putovanja', rekao je Christopher Catrambone za Thomson Reuters Foundation. 'Ipak, na neki način oni su sretniji od drugih jer su imali financijske mogućnosti za put. Žalosti me kad pomislim na stotine tisuća onih koji su zaglavljeni u izbjegličkim kampovima u Libanonu, Turskoj i Jordanu.'

Prošloga ljeta, ploveći Mediteranom na kruzeru, Talijanka Regina i Amerikanac Christopher ugledali su u moru zimsku jaknu. Plutala je na pučini poput duha, kaže Regina. Pitali su kapetana kako je ondje dospjela. 'Lice mu se smračilo. Rekao je da osoba koja je nosila jaknu vjerojatno više nije među živima', navodi Regina.


Da nešto moraju učiniti, osjetili su kad je papa Franjo pozvao poduzetnike da pomognu potrebitima. 'Pogledali smo se i rekli Učinimo nešto', prisjeća se Regina. Uslijedila je ideja o kupnji broda i spašavanja migranata koji svakodnevno gube živote u vodama Mediterana. U listopadu 2013., kad su čuli za nesreću kod otoka Lampeduse u kojoj je poginulo nekoliko stotina ljudi, stvar se zakotrljala.

Uložili su milijune eura u 40-metarski brod Phoenix, opremljen spasilačkim čamcima i bespilotnim letjelicama koje detektiraju imigrante. Brodom upravlja profesionalna posada kojom koordinira umirovljeni brigadir Martin Xuereb, bivši zapovjednik malteške vojske.

Supružnici Catrambone skrasili su se na Malti prije sedam godina razvijajući osiguravateljski biznis i humanitarne interese. Napominju da je važnost misije MOAS dodatno porasla od prošlog mjeseca, kad je talijanska vlada zbog prevelikih troškova najavila gašenje inicijative spašavanja na moru Mare Nostrum zahvaljujući kojoj je spašeno više od 100.000 migranata iz Afrike i s Bliskog istoka. Umjesto tog projekta, započela je mnogo manja europska operacija Triton u kojoj sudjeluje 20-ak zemalja članica EU-a. Nadzirat će se površina od oko 50 kilometara od talijanske obale, a Mare Nostrum pokrivao je Sredozemno more do afričke obale.

Christopher i Regina Catrambone kažu da za iduća tri mjeseca spašavanja moraju prikupiti oko 1,5 milijun eura, a u slučaju da riješe financijsku konstrukciju, svoju misiju mogli bi proširiti i na druge dijelove svijeta.


Britanska vlada prošlog mjeseca poručila je da neće podržavati operacije potrage i spašavanja na Mediteranu jer to ohrabruje migrante da krenu na potencijalno kobna putovanja. Ove godine u Italiju je morskim putem došlo više od 100.000 migranata nadmašujući rekordnih 62.000 pridošlica iz 2011., godine ustanaka u okviru Arapskog proljeća. Prema podacima Međunarodne organizacije za migraciju, samo od rujna u Mediteranskom moru utopilo se rekordnih 3.072 migranata - prošle godine u istom razdoblju stradalo ih je 2.360.

Više o Catramboneima i MOAS-u možete doznati ovdje