RATNI ZLOČIN

Uhićenja zbog ubojstva 22 Hrvata kod Konjica

16.09.2009 u 11:04

Bionic
Reading

Četiri osobe koje su u srijedu uhitili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) osumnjičene su da su sudjelovale u pokolju nad 22 osobe hrvatske nacionalnosti u selu Trusina kod Konjica počinjenom u travnju 1993. godine, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH.

U priopćenju dostavljenom medijima u Sarajevu navodi se kako su policajci SIPA-e po nalogu državnog tužiteljstva uhitili Nedžada Hodžića Mensura Memića, Dževada Salčina i Senada Hakalovića. Oni su osumnjičeni da su kao pripadnici posebne postrojbe Zulfikar odnosno 45. brigade "Neretvica" iz sastava Armije BiH sudjelovali u napadu na selo Trusina 16. travnja 1993. godine.

Tužiteljstvo BiH ističe kako je taj napad bio usmjeren isključivo na civilno stanovništvo te da je tada ubijeno devetnaest civila kao i trojica pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prije toga predali i imali su status zarobljenika. U ovom masakru pripadnici Armije BiH ubili su i dvoje djece u dobi dvije i četiri godine. Po nalogu Tužiteljstva BiH pripadnici SIPA-e tijekom dana pretražili su i 17 objekata u vlasništvu uhićenih, ali i drugih osoba koje se povezuju s ratnim zločinima počinjenim u Trusini.

Među ostalima pretražen je i stan u Sarajevu koji koristi Sefer Halilović, ratni načelnik Glavnog stožera Armije BiH. Njegov sin Semir izjavio je novinarima kako je policajce zanimala ratna dokumentacija, uključujući onu koju je od Halilovića privremeno oduzeo Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Seferu Haliloviću suđeno je pred tim sudom zbog zločina nad Hrvatima u Hercegovini no on je oslobođen optužbi i sada je zastupnik u Parlamentu BiH.