Svijet NATO

Rasmussen za jaču suradnju s Rusijom

Glavni tajnik NATO-a pozvao je u srijedu na 'dijalog s Rusijom u otvorenom duhu, bez presedana' kako bi se smanjila napetost povezana s pitanjem sigurnosti u Europi i suzbile zajedničke prijetnje

U razgovoru objavljenom u srijedu u Financial Timesu Anders Fogh Rasmussen koji je preuzeo dužnost početkom kolovoza, tvrdi da želi uspostaviti 'otvoren i iskren dijalog s Moskvom koji će stvoriti novo ozračje'.

'Rusija mora shvatiti da je NATO struktura koja služi našim prekoatlantskim odnosima'. 'Ali moramo imati na umu da je ruska zabrinutost za sigurnost legitimna', dodao je glavni tajnik.

Premda između dviju strana postoje razlike, Rasmussen ističe da ima 'viziju istinskog strateškog partnerstva' kako bi mogle surađivati u pogledu Afganistana, terorizma i gusarstva. Glavni tajnik spreman je proučiti prijedlog ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva za novi sustav sigurnosti u Europi.

Čim je stupio na dužnost, bivši danski premijer postavio je Afganistan i veze između NATO-a i Rusije kao glavne zadaće u četverogodišnjem mandatu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još