MEKSIKO U ŠOKU

Oteti studenti brutalno ubijeni, prosvjedi na ulicama

09.11.2014 u 10:35

Bionic
Reading

Među stanovništvom Meksika u subotu su vladali šok i nevjerica nakon što su tri osobe uhićene zbog nestanka u rujnu 43 studenata priznale da su pogubile veliki broj osoba za koje se vjeruje da su studenti, a na ulice su izašle tisuće prosvjednika zahtijevajući pravdu i ostavku glavnog državnog odvjetnika.

Tisuće su marširale u subotu navečer u glavnom gradu Mexicu od ureda glavnog državnog odvjetnika do središnjeg traga Zocalo, mnogi noseći u rukama svijeće i natpise kojima se pozivaloi na ostavku glavnog državnog odvjetnika. Skupina prosvjednika, koja se odvojila od mirne povorke koja je zahtijevala pravdu, zapalila je ulaz u predsjedničku palaču. Prema izvješćima lokalne televizije najmanje su dvije osobe ozlijeđene u prosvjedima čije je sudionike specijalna policija rastjerala tijekom noći.

Glasnogovornik Pokreta 43x43 Jose Alcaraz Garcia kazao je da cijela zemlja oplakuje ubijene mlade ljude te da su stanovnici šokirani nakon što su doznali za njihovu sudbinu. 43 je simboličan broj, a odnosi se na broj nestalih studenata.

Meksički državni odvjetnik Jesus Murillo Karam u petak je objavio da je mladiće, nestale u rujnu na jugozapadu Meksika, otela policija po zapovijedi lokalnog gradonačelnika te da se vjeruje kako su predani pripadnicima bande koji su ih ubili, zapalili njihova tijela i potom ostatke bacili u rijeku.

U Meksiku je od 2007. u nasilju povezanom s organiziranim kriminalom i bandama ubijeno oko sto tisuća stanovnika.

Garcia je jedan od 43 sudionika prosvjeda koji su krenuli iz Iguale, gradića u blizini mjesta stradanja studenata, na 200 km dug put prema gradu Mexicu. Onamo će stići u nedjelju i okupiti se na glavnome gradskom trgu. Prosvjedni marš organiziran je u subotu pod sloganom 'Ayotzinapa živi! Država je mrtva'.

U glavnome gradu pokrajine Guerrero, u kojoj su stradali studenti, Chilpancingu demonstranti su u subotu na zgradu gradske uprave bacali kamenje i u znak nezadovoljstva zapalili sedam automobila.

Murillo je u petak rekao da su muškaraci uhićeni zbog povezanosti s nestankom studenata priznali da su pogubili veliki broj osoba za koje se vjeruje da su studenti. Prema njihovu iskazu policajci su predali žrtve trojici muškaraca, članova bande Guerreros Unidos.

Opisavši saveznu istragu kao jednu od najkompliciranijih Murillo je iznio što se dogodilo studentima učiteljske škole u Ayotzinapi u jugozapadnoj državi Guerrero. Žrtve su muškarci većinom u 20-im godinama života koji u pohađali koledž, a 26. rujna autobusima i kombijima krenuli su u obližnje mjesto Igualu na prosvjed zbog financijskih teškoća u kojima se našla njihova škola. Od tada im se gubi svaki trag.

Učiteljska škola koju su pohađali nestali studenti stara je više od 80 godina i poznata kao ljevičarska utvrda, a studenti su poznati po aktivizmu.

Državni odvjetnik je na konferenciji za novinare prikazao snimke priznanja trojice gangstera, fotografije odlagališta na kojem su tijela spaljena i grafičke i video prikaze uklanjanja ostataka. "Oni nisu samo spalili njihova tijela s odjećom, spalili su i odjeću onih koji su u tome sudjelovali", kazao je Murillo dodajući da su pokušali ukloniti svaki trag.

Slučaj bez presedana Meksiko bi mogao gurnuti u duboku krizu. Izravnije nego ikad dosad on ukazuje na tijesnu vezu između državnih institucija i organiziranog kriminala.

Stručnjak za sigurnosna pitanja Edgardo Buscaglia kazao je da su političari, a ne dileri drogom u središtu kriminalnih aktivnosti. Aktivisti udruga za borbu za ljudska prava iznijeli su niz teških optužbi protiv meksičkih vlasti. "Korupcija i nasilje već godinama postoje u ovoj zemlji, a svi koji ih cijelo to vrijeme ignoriraju suučesnici su u ovoj tragediji", rekla je članica jedne od udruga.

Predsjednik države Enrique Pena Nieto radije govori o ekonomskom razvoju i političkim reformama, umjesto da se fokusira na problem nasilja u zemlji. No u petak je morao prekinuti šutnju o ovom slučaju. 'Država prolazi kroz težak period. Članovima obitelji nestalih mladih ljudi i cijelom Meksiku dajem riječ: nećemo stati dok pravda ne bude zadovoljena.' No rodbina žrtava ne vjeruje vlastima. 'Te mladiće zapravo je otela država', kazao je glasnogovornik obitelji žrtava Felipe de la Cruz.