NJEMAČKI OBAVJEŠTAJCI

Navodi o zaradi IS-a od nafte su pretjerani

07.11.2014 u 22:13

Bionic
Reading

Ekstremistička skupina islamska država (IS) ne zarađuje od prodaje nafte na crnom tržištu toliko mnogo koliko se govori, izvijestili su njemački mediji u petak prenoseći informacije njemačkih tajnih službi.

Prema istraživanju njemačke obavještajne službe BND, procjene zarade IS-a od nafte 'nisu realne" i "daleko su pretjerane', objavio je list Sueddeutsche Zeitung.

Do sada se smatralo da je nafta islamistima glavni izvor prihoda, posebice nakon što je jedan dužnosnik američke državne riznice prošlog mjeseca izjavio da IS od lipnja dnevno zarađuje milijun dolara od prodaje nafte na crnom tržištu.

Međutim, istraživanje BND-a, koji se koristio podatcima nevladine organizacije Irački energetski institut, opovrgava te procjene.

U zračnim napadima SAD-a i saveznika uništeno je više od 50 posto naftnih proizvodnih kapaciteta IS-a, a islamistima nedostaje i međunarodnih stručnjaka potrebnih za proizvodnju nafte, tvrdi se u njemačkom izvješću.

BND vjeruje da prodaja nafte IS-u godišnje donosi manje od 100 milijuna dolara, odnosno 270.000 dolara dnevno, a i ta bi procjena mogla biti previsoka, smatraju njemački obavještajci.

IS, koji se smatra jednom od najbogatijih i najorganiziranijih terorističkih skupina u povijesti, financira se ucjenama, krađom umjetnina, otmicama i krijumčarenjem, navodi se u izvješću.