IZBORNE NEPRAVILNOSTI

Galbraith zbog razmirica napustio Afganistan

15.09.2009 u 18:32

Bionic
Reading

Zamjenik posebnog UN-ova izaslanika za Afganistan Amerikanac Peter Galbraith privremeno je napustio tu zemlju zbog neslaganja sa svojim nadređenim o UN-ovu stajalištu o nepravilnostima predsjedničkih izbora od 20. kolovoza, objavili su dužnosnici

KABUL - Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, a u Afganistanu u UN-ovoj misiji zadužen za politička pitanja, Galbraith je otputovao u nedjelju pošto je sam sugerirao kako bi bilo dobro da nakratko napusti zemlju, rekao je njegov nadređeni Norvežanin Kai Eide.

Očekuje se skorašnji povratak američkog diplomata, rekao je neimenovani zapadni diplomat, odbacivši tvrdnje nekih medija da je Galbraith otpušten.

"Naša ocjena o izbornom procesu isprva se ponešto razlikovala", rekao je Eide za agenciju Associated Press, odbivši odgovoriti jesu li razmirice razlog Galbraithova odlaska.

Međunarodna zajednica, a to uključuje i američko veleposlanstvo, nije "kritički reagirala" na Galbraithov odlazak, rekao je Eide.

I strani i domaći promatrači izbornog procesa upozorili su na brojne nepravilnosti, gotovo mjesec dana nakon izbora, o kojima još nisu objavljeni službeni rezultati.

Londonski Times napisao je u utorak da je Galbraith zagovarao "tvrđe stajalište" prema neovisnom izbornom povjerenstvu, optuženu za pristranost u korist predsjednika Hamida Karzaija.

Eide je pak, tvrdi Times, zagovornik blažeg pristupa.

Po zapadnome izvoru u Kabulu Galbraith je želio pojačati pritisak na izborno povjerenstvo kako bi posao obavilo "valjano, tako da izborni rezultati odražavaju volju birača".

S 95 posto obrađenih birališta rezultati pokazuju da je Karzai pobjednik s 54,3 posto, a na drugom je mjestu bivši ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah s 28 posto.

Galbraith je na dužnost stupio u lipnju. Za UN je radio u Istočnom Timoru od 2000. do 2001., a u Hrvatskoj je bio od 1993. do 1998.