'POPUSTILA JE - HRVATSKA!'

Slovenski zastupnici prihvatili deblokadu RH

Bionic
Reading

Odbori za vanjsku politiku i poslove EU slovenskog Državnog zbora na zajedničkoj sjednici uvjerljivom većinom glasova prihvatili su prijedlog slovenske vlade o deblokadi pristupnih pregovora Hrvatske s EU i nastavku pogađanja o rješavanju pitanja slovensko-hrvatske granice, izvještava Večernji list. Švedsko je predsjedništvo EU-a tako i formalno dobilo pristanak Slovenije za sazivanje Međudržavne pristupne konferencije s Hrvatskom

LJUBLJANA -  Zastupnici parlamentarnih odbora za vanjsku politiku i za europske poslove takvu su odluku donijeli nakon burne višesatne rasprave. Deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora usprotivili su se oporbeni zastupnici iz Slovenske nacionalne stranke i Slovenske pučke stranke (SLS), a zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS), koju vodi bivši predsjednik vlade Janez Janša, bili su suzdržani.

U petosatnoj raspravi odluku o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora, koju je donijela vlada, branili su premijer Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Pahor je zastupnike upoznao s priopćenjem hrvatskog MVPEI-a o razgovoru s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Ljubljani. U priopćenju se kaže da su dogovorili nastavak pristupnih pregovora RH s EU te nastavak pregovora o rješavanju graničnog pitanja uz olakšavanje EU na temelju prijedloga Ollija Rehna od 15. lipnja 2009. Za slovensku je diplomaciju taj prijedlog dobio naziv 'Rehn 2' i tvrdi da se u njemu govori o pravu Slovenije na dodir njezina teritorijalnog mora s međunarodnim vodama Jadrana, piše Večernji list.

'Hrvatska je popustila'

Slovenski mediji javljaju kako krugovi bliski slovenskoj vladi odbacujupisanje hrvatskih medija da je Ljubljana popustila pod pritiskom Europske unijei ističu da je upravo Hrvatska svojevremeno odbacila drugi Rehnov prijedlogprema kojem bi se granična pitanja rješavala uz pomoć arbitraže, a u kojem suuvažene neke zamjerke Slovenije.

Pahor je zastupnicima objasnio da se deblokada odnosi samo na poglavlja u kojima se prejudicira granica. Objašnjavajući u čemu se pismo hrvatske premijerke švedskom predsjedništvu EU razlikuje od tzv. francuskog prijedloga, Pahor je kazao da RH sada priznaje da se u pristupnoj dokumentaciji prejudicira granica te da je pristala da se granično pitanje riješi 'pred međunarodnom arbitražom ili bilateralnim sporazumom' umjesto pred Međudržavnim sudom u Haagu. U pismu se RH slaže da je pitanje granice dio njena pristupnog procesa, kazao je Pahor.

Pahoru je Janša kazao da dogovor ne donosi ništa novo. Ako Slovenija sada povuče blokadu, Hrvatska će do lipnja iduće godine završiti pristupna pogađanja s EU, članice će EU tijekom 2011. godine u svojim parlamentima završiti proces ratifikacije ulaska RH u EU, pa će 1. siječnja 2012. godine RH postati punopravna članica. Već sa završetkom pregovaračkog procesa RH će dobiti posve drugi status u EU i od nje se neće moći tražiti dodatno ispunjavanje uvjeta, kazao je Janša.

Zastupnicima je ministar Samuel Žbogar objasnio da pismo premijerke J. Kosor govori o simultanom vođenju nastavka hrvatskih pristupnih pregovora s rješavanjem graničnog prijepora. Tako to razumije i švedsko predsjedništvo EU, kazao je Žbogar dodavši da iz ljubljanskog razgovora Kosor-Pahor postoji samo pismo J. Kosor koje je otišlo u Stockholm, što je zapravo nadogradnja Brijunske deklaracije jer se odnosi i na morski dio granice.

'Drugi prijedlog povjerenika Ollija Rehna najbliži je rješenju koje smo željeli, iako čvrstih jamstava, naravno, nema. Učinit ćemo sve da arbitražom postignemo pravno rješenje koje će potvrditi kontakt s otvorenim morem', rekao je Pahor. Dodao je da će zastupnici o sporazumu o arbitraži ,kada se postigne, odlučivati u redovitoj parlamentarnoj proceduri.

Pahor je također odbacio tvrdnje predsjednika Slovenske nacionalne stranke Zmage Jelinčiča da je deblokadom hrvatskih pristupnih pregovora izdao nacionalne interese i da je to učinio pod pritiskom SAD-a.

Naprotiv, rekao je Pahor zastupnicima Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove, sam slovenski premijer zatražio je da u nastavak pregovora s Hrvatskom budu uključene i neke strane diplomacije, a nikakvih stranih pritisaka nije bilo.