PREŠAO SVE GRANICE

Češki predsjednik psovkama zgrozio naciju

05.11.2014 u 11:34

Bionic
Reading

Češki predsjednik Miloš Zeman šokirao je naciju prostačkim riječima izgovorenim za vrijeme radijskog intervjua, zbog čega se našao na udaru premijera Bohuslava Sobotke. Zeman je u eteru Češkog radija kazao da je vlada 'sje...a' jedan od zakona, a članice ruske punk grupe Pussy Riot posredno je nazvao 'pič..ma'

'Htio sam reći 'kuč..ma', ali nisam ja Karel Schwarzenberg (bivši šef češke diplomacije)', rekao je Zeman, pitajući novinara zna li on uopće što na engleskom znači riječ pussy

'Predsjednik se ne bi smio izražavati tako da narušava reputaciju predsjedništva i postaje loš primjer, ne čineći istovremeno ništa za naš ugled u inozemstvu', ljutito je poručio Sobotka.

Petr Fiala, čelnik oporbene Građanske demokratske stranke, pridružio se kritikama koje pristižu sa svih strana političkog spektra i ustvrdio da je predsjednik prešao sve granice.

'Ne mogu vjerovati da je češki predsjednik govorio na taj način', rekao je Fiala. 

Češkom Vijeću za nadzor medijskih standarda pristižu stotine pritužbi uznemirenih građana zbog predsjednikovih komentara zbog kojih bi posljedice mogao osjetiti i Češki radio. Predsjednik Vijeća rekao je da bi Češki radio mogla zadesiti kazna od oko 350.000 eura ukoliko se ustanovi da je ova postaja ugrozila 'moralni razvitak djece'.

U svoju obranu Češki radio navodi da je intervju emitiran uživo, stoga ne može biti odgovoran za predsjednikov vokabular.

Predsjednikov glasnogovornik rekao je da je Zeman samo pokušao dosegnuti razinu svojih protivnika 'koji toleriraju takav jezik'.