SUD U NEW YORKU

Žarko Laušević pušten iz pritvora

15.09.2009 u 12:09

Bionic
Reading

Sud u New Yorku donio je odluku da se tijekom naredna 24 sata poznatom glumcu Žarku Lauševiću, koji se proslavio ulogama u 'Oficiru s ružom' i seriji 'Sivi dom' ukine pritvor, objavio je beogradski Blic

Sljedeće saslušanje zakazano za 8. veljače kada je 'malo vjerojatno' da će biti donesena odluka o izručenju Lauševića Srbiji.

Njegov američki odvjetnik Timothy Griffin izjavio je da su velike šanse da sud tada donese odluku da se Lauševiću dozvoli dalji boravak u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje mu živi i obitelj.

Poznati glumac je pokrenuo postupak za dobivanje američkog državljanstva. Pretpostavlja se da će Laušević dobiti državljanstvo SAD-a jer je njegova sadašnja supruga, s kojom ima kći, američka državljanka. Također i dvoje djece iz prethodnog Lauševićevog braka žive u SAD.

Poznatog glumca su 2. srpnja ove godine uhapsili pripadnici Biroa za emigraciju i carine zbog boravka u SAD bez emigrantske vize. On je od tada bio u imigracijskom pritvoru, koji nije pod strogim zatvorskim režimom.

Lauševiću je u ožujku 2001. Vrhovni sud Crne Gore izrekao pravomoćnu presudu od 13 godina, poslije nekoliko sudskih postupaka, zbog prekoračenja nužne obrane jer je hicima iz pištolja u noći između 30. i 31. srpnja 1993. u podgoričkom kafiću Epl usmrtio Dragora Pejovića (20), Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića.

Za njim je Treći općinski sud u Beogradu raspisao tjeralicu 2002. godinu. On je prethodno bio osuđen na četiri godine zatvora u Višem sudu u Podgorici, pa je izašao iz pritvora 1998. u kojem je proveo četiri godine i sedam mjeseci. Sljedeće godine je otišao preko Budimpešte za SAD, pa ga je crnogorski Vrhovni sud osudio u odsustvu.

Nedavno je beogradski sud odgodio izvršenje kazne Lauševiću i povukao tjeralicu protiv njega. Istodobno na Vrhovnom sudu Srbije pokrenut je zahtjev za zaštitom zakonitosti u kojem se navodi da se Vrhovni sud Crne Gore upustio u ocjenu dokaza čime je povrijeđeno Lauševićevo pravo na pravično suđenje.

Do 8. veljače, kad je zakazano novo ročište u New Yorku, Vrhovni sud će donijeti konačnu odluku, pa će se znati je slobodan i u Srbiji, budući da se očekuje da će srpski Vrhovni sud odluku donijeti u naredna dva mjeseca.