DA NE PROPADNE U ZEMLJU

Kako preseliti cijeli grad tri kilometra istočno?

31.10.2014 u 11:05

Bionic
Reading

Cijeli grad na sjeveru Švedske bit će pomaknut tri kilometra prema istoku kako bi se spriječilo njegovo propadanje u zemlju. Naime, grad Kiruna nalazi se iznad najvećeg podzemnog rudnika željeza na svijetu koji se tijekom godina širio i danas predstavlja opasnost za stanovništvo

Suočeni s kriznom situacijom, gradski oci donijeli su radikalnu odluku: preseliti svaku ulicu, svaku kuću, svaku zgradu tri kilometara dalje. Nesvakidašnji građevinski projekt, nazvan 'Kiruna-4-ever', povjeren je arhitektonskom uredu White, a njegovu realizaciju financirat će tvrtka LKBA koja eksploatira rudnik.

No nije jednostavno preseliti grad od 18.200 stanovnika. Planirano je da se, dio po dio, preseli cijela infrastruktura. Čim se jedan kvart podigne na novoj lokaciji, original će biti srušen. Građevine do kojih Šveđani posebno drže, kao što su male drvene crkve, bit će premještene.

Predviđeno je, također, da novi-stari grad dobije i izvjesna poboljšanja - nove trgove, parkove, škole i vrtiće. Cilj je da grad bude još funkcionalniji i ugodniji za život, navode inicijatori projekta.

'Zato su nas građani i podržali. S nestrpljenjem čekaju da nikne njihov novi grad', objasnio je Mikael Stenqvist, arhitekt projekta, prenosi B92

U prvoj fazi započetoj u lipnju, koja će potrajati sedam godina, trebalo bi preseliti centar grada. Ako sve bude teklo po planu, Kiruna će u cijelosti biti na svom novom geografskom položaju 2033. godine.