OPASNI KRIMINALAC

Konačno uhićen 'američki četnik'

31.10.2014 u 10:33

Bionic
Reading

Eric Frein, jedan od najtraženijih američkih kriminalaca, poznat po opsjednutosti vojskom bosanskih Srba, osumnjičen da je u rujnu ubio jednog policajca i teško ozlijedio drugog, uhićen je nakon sedam tjedana potrage u Pennsylvaniji, objavila je u četvrtak tamošnja policija.

Eric Matthew Frein (31), koji se našao na FBI-ovoj listi najtraženijih bjegunaca, zarobljen je u napuštenom hangaru u Tannersvilleu, oko 160 kilometara sjeverno od Philadelphije, gdje se predao bez incidenta. U hangaru su pronađeni puška i pištolj.

Frein je prije nekoliko godina bio pripadnik skupine vojnih entuzijasta koja je uprizorivala ratne bitke, a u njima je igrao ulogu srpskog vojnika. S vremenom je postao opsjednut vojskom bosanskih Srba i internet je prepun njegovih fotografija u njihovoj odori i s amblemom Vukova s Drine, jednice koja je sudjelovala u srebreničkom masakru. Toliko se uživio u tu priču da je pušio i srpske cigarete. Mediji su ga zbog dugog skrivanja po šumama uspoređivali i s filmskim likom Rambom.

Osumnjičen je da je 12. rujna iz zasjede ubio policajca Bryona Dicksona (38) i ranio Alexa Douglassa (31). Od tada je tjednima izbjegavao uhićenje, iako je u potragu bilo uključeno na stotine policajaca. Lokalne i federalne agencije koristile su pritom helikoptere, oklopna vozila i sofisticiranu opremu za praćenje.

Opsežna i višetjedna policijska potraga pogodila je mnoge stanovnike mirnog područja sjeveroistočne Pennsylvanije. To područje, jedno od najpopularnijih mjesta za lov na jelene bilo je zatvoreno za lov, što je nanijelo veliku štetu lokalnom gospodarstvu. Freinovo uhićenje možda će rasvjetliti tajnu tog napada na policajce, uključujući i motiv, te odgovoriti na pitanje kako to da je tako dugo uspijevao ostati korak ispred policije.

Televizijska snimka prikazala je Freina nakon uhićenja na stražnjem sjedalu policijskog automobila. Bio je glatko obrijan iako je tjednima proveo u bijegu, a imao je vidljivu posjekotinu na nosu.