PODMIĆENJA U EULEXU

Britanska tužiteljica: Zaprepastit ću Europsku uniju

31.10.2014 u 09:42

Bionic
Reading

Voditelj Europske policijsko-pravosudne misije (EULEX) na Kosovu Gabriele Meucchi rekao je u četvrtak da će se 'temeljito ispitati' optužbe za korupciju troje EULEX-ovih čelnika. 'Shvaćamo te optužbe vrlo ozbiljno', rekao je talijanski diplomat na tiskovnoj konferenciji u Prištini

Optužbe koje je britanska tužiteljica Maria Bamieh iznijela protiv glavne tužiteljice misije, Čehinje Jaroslave Novotne i bivšeg suca EULEX-a, Talijana Francesca Florita bit će predmet 'temeljite istrage'.

Optužbe se 'neće zanemariti', istaknuo je na toj prvoj tiskovnoj konferenciji otkako je Bamieh u utorak iznijela te optužbe lokalnim medijima i novinskoj agenciji France Presseu.

EULEX koji danas ima 1500 zaposlenih, osnovan je 2008., nekoliko mjeseci nakon proglašenja kosovske neovisnosti od Srbije, s mandatom da rješava predmete koji se ocijene odveć osjetljivim za mjesne sudove.

Odgovarajući u utorak na pitanje AFP-a imate li osnovane sumnje da su visoki dužnosnici EULEX-a primali mito kako bi odustali od rješavanja osjetljivih predmeta, Bamieh je odgovorila 'da'.

Bamieh je optužila Novotnu, Florita i kanadskog tužitelja Jonathana Ratela da su primali mito iz kosovskih krugova kako bi odustali od sudskog progona. Usto je optužila Ratela da ju je pokušao spriječiti u objavljivanju ovih informacija.

'Ne znam što o tome misle, ali moja zadaća kao tužitelja je da izvijestim o takvim stvarima. Da to nisam učinila, optužili bi me da sam i sama sudjelovala u tome', rekla je u utorak.

Meucchi je kazao da je EULEX od 2013. upoznat s tim optužbama i da su misija i 'kosovsko pravosuđe pokrenuli zajedničku istragu' o tom slučaju.

'Provodi se temeljita istraga u skladu s onim što je sama bit EULEX-ova djelovanja, naime borba s korupcijom i s nekažnjivošću', dodao je Meucchi.

'Ne mogu otkriti u kojoj je fazi trenutačno kriminalistička istraga', rekao je.

Kako piše mjesni tisak, Novotnoj i Floritu je ponuđeno gotovo 350.000 eura da bi odbacili optužnice.


Bamieh koja u EULEX-u radi od početka, od 2008., smijenjena je prošli tjedan, nekoliko dana prije izbijanja skandala.

'Nije riječ o sankciji nego o mjeri' kakva se primjenjuje u ovakvim situacijama, ustvrdio je Meucchi.

'Žele me kazniti zbog onoga što sam, slučajno, otkrila radeći svoj posao', rekla je Bamieh u utorak.

Usto je kazala da će informacije kojima raspolaže, ako se otkriju, 'zaprepastiti Europsku uniju'. 'Da, to će zaprepastiti EU jer ta organizacija (EULEX) troši novac poreznih obveznika a ne čini ništa za kosovski narod', kazala je.