NEKI SLUČAJEVI SVINJSKE GRIPE

Zaraza traje i 8 dana nakon prestanka vrućice

15.09.2009 u 07:50

Bionic
Reading

Neke osobe zaražene virusom H1N1 mogu biti zarazne tjedan dana i više nakon prestanka temperature, što je dulje nego su virolozi mislili, zaključak je dviju studija objavljenih u ponedjeljak u Sjedinjenim Državama.

Američke zdravstvene vlasti preporučaju sada zaraženima da pričekaju 24 sata nakon prestanka vrućice prije nego se vrate na posao ili u školu, kako bi se spriječila mogućnost širenja zaraze.

Rezultati ovih dvaju istraživanja od kojih je jedno provedeno u Kanadi, a drugo u Singapuru, upućuju na slične zaključke po kojima 19 do 30 posto zaraženih mogu biti izvor daljnje zaraze osam dana i više nakon prestanka vrućice.

Od 43 bolesnika zaraženih virusom H1N1 koji su promatrani tijekom istraživanja, kod osmero ili 19 posto nađen je u krvi živ virus koji se mogao razmnožavati osam dana nakon prestanka vrućice, rekao je Gaston de Serres iz Državnog instituta za javno zdravstvo u Quebecu, u Kanadi na tiskovnoj konferenciji u prigodi 49. godišnje konferencije o antimikrobnim sredstvima i kemoterapiji u San Franciscu.

Nakon deset dana, nijedan bolesnik nije imao tragova H1N1 nakon analize virusne kulture.