IZ UKRAJINE U SANDŽAK

Četnici marširali na Novi Pazar, zaustavila ih policija

23.10.2014 u 15:41

Bionic
Reading

Skupina od desetak pripadnika Četničkog pokreta, predvođena predsjednikom Bratislavom Živkovićem, koja se uputila prema Novom pazaru zaustavljena je u Kraljevu, a potom se skupina od pedesetak pripadnika navijačkih grupa iz Novog Pazara, koje su pripremale 'obranu' tog grada od 'četnika' razišla nakon šetnje gradom

U Novom Pazaru je mirno, a policija je poduzela sve mjere osiguranja kako bi se izbjegli eventualni incidenti. U tom gradu brojna je bošnjačka manjina. Živkovićevi četnici dolazak u Novi Pazar najavili su još iz Ukrajine, gdje su se borili na strani proruskih snaga, kao odgovor na pojavljivanje grupe Bošnjaka u zelenim uniformama i s crvenim fesovima, koja se nedavno našla u koloni tokom pohoda na Hadžet u Pazaru.

Oni su tada poručili da će održati molitvu u Petrovoj crkvi, koja je danas preventivno bila zatvorena, i obilježiti godišnjicu oslobađanja Novog Pazara od Turaka. Najavili su i da će obilježiti mjesto gdje će podići spomenik osloboditelju, generalu Petru Živkoviću, a potom i prošetati gradom, prenosi B92. Portal blizak muftiji Muameru Zukorliću, prema pisanju B92, navodi riječi jednog od prisutnih četnika koji je na društvenim mrežama navodno napisao da im je policija rekla da nemaju što tražiti u Novom Pazaru i da neće izvući glave ako budu pušteni u grad.

Pored toga, također se navodi i da je u centru Novog Pazara okupljeno nekoliko stotina građana, vjeruje se da su u pitanju Bošnjaci, koji su očekivali dolazak četničke jedinice pod komandom Bratislava Živkovića. Lider četničkog pokreta Bratislav Živković najavljivao je na društvenim mrežama da će povesti četnike kroz Novi Pazar po povratku iz Ukrajine, gdje se borio na strani proruskih snaga. Na današnji dan, 23. listopada  proslavlja se oslobađanje Novog Pazara od osmanlijske vlasti 1912. godine.