OBAVJEŠTAJCI U AKCIJI

NATO-ovi lovci ganjali ruski avion nad Baltikom

23.10.2014 u 11:51

Bionic
Reading

NATO-ovi i švedski borbeni lovci presreli su ruski obavještajni zrakoplov koji je nakratko ušao u estonski zračni prostor, izvijestio je Savez. Estonsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog veleposlanika u ministarstvo te mu uložilo prosvjednu notu zbog upada, objavile su estonske vojne snage

Danski lovci te portugalski F-16 iz NATO-ove misije za zračni nadzor Baltika poletjeli su nakon što je na radarima zamijećen neidentificirani zrakoplov koji je letio blizu NATO-ova zračnog prostora na Baltičkom moru, stoji u priopćenju Saveza. Ustanovljeno je da je riječ o ruskome IL-20 obavještajnom zrakoplovu koji je poletio iz ruske baltičke enklave Kaliningrad u smjeru Danske, javlja hrt.hr

Ruski su zrakoplov najprije presreli danski F-16, a kasnije, pošto je letio prema sjeveru lovci iz Švedske, nečlanice NATO-a. IL-20 potom je skrenuo prema jugu te ušao u estonski zračni prostor na manje od minute. Iz NATO-ova zračnog prostora ispratili su ga portugalski lovci F-16.

NATO-ovo presretanje ruskih vojnih zrakoplova iznad Baltika pojačalo se otkako je Moskva zauzela ukrajinski Krim u ožujku, ali ruski zrakoplovi obično priđu zračnom prostoru NATO-a i ne ulaze u njega, rekao je izvor iz NATO-a.

U vrijeme pojačane napetosti između Rusije i Zapada zbog UKrajine švedske snage pretražuju more u blizini Stockholma nakon izvješća o aktivnostima stranih podmotrnica ili ronilaca koji rabe podvodna plovila.