PUCNJAVA U OTAWI

Ubijen napadač na kanadski parlament

22.10.2014 u 23:04

Bionic
Reading

Najmanje je jedan naoružani muškarac upao u zgradu kanadskog parlamenta u srijedu a mnoštvo hitaca ispaljeno je blizu prostorije u kojoj se premijer Stephen Harper upravo obraćao zastupnicima, da bi napadač potom bio ubijen

Harper je sigurno napustio zgradu, ali je zgrada parlamenta zatvorena. Očevici kažu kako je ispaljeno najmanje 30 hitaca u dramatičnim scenama u srcu kanadskog glavnog grada.

"Premijer je držao govor pred zastupnicima kada je uslijedila snažna buka, a potom pucnjava iz strojnice. Svi smo se preplašli, jer je bilo vrlo blizu prostorije kluba zastupnika u kojoj smo se nalazili", rekao je za Reuters predsjednik odbora za državnu riznicu Tony Clement

Policija u Ottawi izvijestila je da je naoružani muškarac ubijen u zgradi parlamenta. Samo par minuta prije pucnjave u zgradi, iz vatrenog oružja ispred spomenika kanadskim žrtvama rata u središtu grada ranjen je kanadski vojnik koji je nešto kasnije podlegao ozljedama u bolnici

U izvješću policije stoji da se još ne može sa sigurnošću tvrditi je li muškarac koji je pucao na kanadskog vojnika ista osoba koja je nedugo nakon toga upala u zgradu kanadskog parlamenta i ondje otvorila vatru.

No incidenti koji su šokirali obično miran glavni grad Kanade time nisu završili. Gradska policija nastavila je potragu za drugim osumnjičenicima u blizini spomenika kanadskim žrtvama rata i u blizini zgrade parlamenta, rekao je glasnogovornik policije upozorivši stanovnike da se drže podalje od mjesta incidenta.

Ministar u kanadskoj vladi Jason Kenney kazao je kako je među ranjenima i čuvar zgrade parlamenta.

Istodobno su Sjedinjene Države spremno ponudile pomoć Kanadi. Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest rekao je da su američki predsjednik Barack Obama i kanadski premijer Stephen Harper telefonom razgovarali o incidentu. Earnest je rekao i da su dvojica čelnika u razgovoru istaknuli važnost i snagu kanadsko-američkih odnosa. Istaknuo je da su Amerikanci u mislima i molitvama s kanadskim narodom.

Zasad još nema informacija o identitetu bilo koje osmunjičene osobe ili o motivu pucnjave i napada.

Nije poznato ni je li napad koji se dogodio u ponedjeljak, kada je 25-godišnji Kanađanin koji je prešao na islam pregazio dvojicu vojnika u blizini Montreala, ubivši jednoga, nakon čega ga je usmrtila policija, povezan s današnjim napadom.

Kanada je ovaj mjesec objavila da se pridružuje borbi protiv džihadista Islamske države koji su zauzeli dijelove Iraka i Sirije.