NOVA EUROPSKA VLADA

Juncker: Ovo je Komisija 'posljednje šanse'

22.10.2014 u 17:08

Bionic
Reading

Nova Europska komisija, koja je u srijedu dobila potporu Europskog parlamenta, Komisija je 'posljednje šanse', koja mora približiti EU njezinim građanima i riješiti njihove najpreče probleme, izjavio je njezin predsjednik Jean-Claude Juncker

"Ova će Komisija biti Komisija posljednje šanse. Ili ćemo uspjeti približiti EU njezinim građanima, drakonski smanjiti razinu nezaposlenosti i dati europsku perspektivu mladima ili ćemo propasti", rekao je Juncker.

Junckerova Komisija izglasana je u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu i preuzet će dužnost 1. studenoga

U glasovanju je sudjelovalo 699 zastupnika Europskog parlamenta od kojih je za Junckerovu Komisiju glasovalo 423 zastupnika, 209 ih je bilo protiv, a 67 suzdržano

Usporedbe radi za prvu Barrosovu komisiju (2004.-2009.) glasovalo je 449 zastupnika, 149 je bilo protiv i 82 suzdržana. Za drugu Barrosovu komisiju (2010.) glasovalo je 488 zastupnika za, 137 protiv i 72 su bila suzdržana.

Na konferenciji za novinare nakon glasovanja, Juncker je zamoljen da komentira činjenicu da je njegova Komisija dobila manje glasova od Barrosove.

"Vi se šalite. Ovaj saziv Parlamenta ne može se uspoređivati s prethodnim sazivima, jer danas ima puno više euroskeptika i eurofoba", rekao je.

Od 751 zastupnika Europskog parlamenta, njih 170 se može svrstati među euroskeptike ili eurofobe

Za novu Komisiju glasovali zastupnici triju političkih skupina - Europske pučke stranke, socijalisti i demokrati te liberali. Međutim, nisu svi zastupnici tih skupina glasovali za Komisiju. Te tri skupine imaju ukupno 480 zastupnika.

Od 11 hrvatskih zastupnika svi su glasovali za, osimRuže Tomašić, koja je bila suzdržana. Tomašić pripada skupini Europskih konzervativaca i reformista, u kojoj su glavna snaga britanski konzervativci i koji su prilikom glasovanja bili suzdržani.

Tomašić je prije izbora za Europski parlament najavila da će glasovati za Junckera, nakon što se postavilo pitanje njezina izbora na koalicijskoj listi HDZ-a, koji je cijelo vrijeme podržavao Junckera.