ORUŽANI NAPAD U OTAWI

Ubijen kanadski vojnik, napadač pucao u parlamentu

22.10.2014 u 16:49

Bionic
Reading

Kanadski vojnik podlegao je ozljedama nakon što je u srijedu ranjen iz vatrenog oružja ispred spomenika kanadskim žrtvama rata u središtu Ottawe, a napadač je nakon incidenta pobjegao u obližnju zgradu parlamenta gdje se čulo najmanje 30 pucnjeva, javili su lokalni mediji prenoseći izjave očevidaca

Kanadska policija blokirala je cijelo područje oko parlamenta, a premijer Stephen Harper sigurno je napustio zgradu pošto su na teren izašle snage specijalne policije. Veći broj zastupnika još se uvijek nalazi u parlamentarnom kompleksu.

Lokalni mediji javili su da je napadač i dalje na slobodi, te da su se iz središnje zgrade parlamenta čuli brojni pucnji.

Jedan je očevidac za Reuters kazao da je čuo pucanj, a zatim je vidio muškarca odjevenog u crno sa šalom preko lica i s oružjem u ruci kako trči prema parlamentu.

Muškarac je zatim zaustavio automobil, izbacio vozača i odvezao se u Središnji blok parlamentarnog kompleksa u kojemu se trenutno izvode građevinski radovi. Putem je protrčao pokraj žene s djetetom, no njih nije napao, rekao je očevidac.

Središnji blok je glavna zgrada na Parliament Hillu, velikom kompleksu zgrada i otvorenog prostora u središtu glavnog grada Kanade Ottawe. U njemu se nalaze Zastupnički dom i Senat, kao i uredi administracije, te zastupnika i senatora.

Napad se dogodio dva dana nakon što je jedan islamistički ekstremist automobilom nedaleko od Montreala pregazio dvojicu kanadskih vojnika, pri čemu je jedan od njih poginuo. Ekstremista je nakon napada ubila kanadska policija.

Kanada je nedavno objavila da će se priključiti međunarodnoj koaliciji koja se u Siriji i Iraku bori protiv ekstremističke Islamske države.