ZAKON IZ PROŠLOG STOLJEĆA

U Srbiji su u restoranima još uvijek obavezne 'borosane'

22.10.2014 u 14:41

Bionic
Reading

Ilustrirajući sporo donošenje pratećih dokumenata, uredbi i podzakonskih akata u Srbiji, Jelena Bojović iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj na konferenciji 'Sloboda i reforma' u Beogradu navela je primjer obuće 'borosane' koja je još uvijek obavezna u ugostiteljskim objektima u Srbiji

Bojović je, doduše, kako javlja Tanjug a prenosi Mondo, rekla da se 'borosane više nigdje ne proizvode', što nije točno, jer je tvrtka Borovo u Hrvatskoj prije nekoliko godina lansirala posebno izdanje ovog brenda za potrebe promocije mjuzikla 'Za dobra stara vremena'. Nakon raspada Jugoslavije i rata u Vukovaru, dio pogona Borova je opljačkan i odnesen u srpski grad Sombor, no u tamošnjoj tvornici Boreli ova vrsta obuće više se ne proizvodi.

No, rečeno je na konferenciji, postoji pravilnik koji definira obvezu upotrebe borosana te kad bi inspektor postupio u skladu s njim, ugostitelj čiji djelatnici ne nose propisanu odjeću mogao bi trpjeti zakonske sankcije.

Bojović dodaje i da rad inspektora uvelike otežava tehnička nepripremljenost pa je navela kako polovica komunalnih inspektora u Beogradu uopće nema računalo te svoje bilješke o kontroli tvrtki vode u tekama.