POŽURI POMALO

U BiH se još broje glasovi

21.10.2014 u 14:18

Bionic
Reading

Prebrojavanje glasačkih listića kojima su građani BiH 12. listopada birali novu vlast za naredne četiri godine i dalje traje a iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) stižu uvjeravanja kako će objava konačnih i službenih rezultata uslijediti u zakonskom roku od trideset dana odnosno do 11. studenog, no nekim političkim strankama to nije zapreka da već započnu pregovore o koalicijama.

Visoki dužnosnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić najavio je kako pregovori počinju već od utorka a ustvrdio je i kako postoji jasna matematička većina na državnoj razini.

Kazao je kako SNSD na čijem je čelu Milorad Dodik na entitetskoj razini i dalje računa na savezništvo s Demokratskim narodnim savezom (DNS) u Republici Srpskoj što je opet dovoljno za koaliranje na državnoj razini i bez stranaka poput Demokratske fronteŽeljka Komšića (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića

'Stranka demokratske akcije u Federaciji BiH ima devet zastupnika, HDZ BiH pet i zbir naših stranaka je dvadeset i dva zastupnika što je minimalna većina i matematički gledano ove tri stranke sutra mogu krenuti u uspostavu Vijeća ministara", kazao je Radojičić u intervjuu za Televiziju RS (RTRS). Potvrda o tome da im je Dodikova stranka najpoželjniji partner odmah je stigla iz HDZ BiH.

Potpredsjednik te stranke Davor Čordaš izjavio je kako je HDZ BiH podupro SNSD-ovu Željku Cvijanović u utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH. 'Nije tajna da smo podržali Željku Cvijanović kao predsjedničkog kandidata. Mislim da bi bilo nedosljedno da pričamo bilo šta drugo. Jasno smo stali iza ove pozicije i sada (tu) stojimo što se tiče Hrvata', izjavio je Čordaš.

Nije dao nikakvo objašnjenje zašto bi Cvijanović bila bolji kandidat za Hrvate od Mladena Ivanića koji je gotovo izvjesni pobjednik u utrci za Predsjedništvo BiH unatoč potpori HDZ-a Dodikovoj stranci. Već u izbornoj noći 13. listopada kada je bilo očigledno da bi Cvijanović mogla izgubiti u utrci s kandidatom ujedinjene oporbe, Dodik je ustvrdio kako će njegova kandidatkinja u konačnici ipak pobijediti 'jer su za nju glasovali i Hrvati'. Pri tom je sugerirao kako će Cvijanović dobiti glasove Hrvata protjeranih s teritorija Republike Srpske koji sada glasuju poštom iz inozemstva a vlada RS-a koje su predvodili upravo Dodik i Cvijanović nisu učinile ništa da bi im omogućile povratak.

Dodikova računica ipak se pokazala netočnom jer je već početno brojanje glasova iz inozemstva samo povećalo Ivanićevu prednost nad Cvijanović a smanjilo onu što ju je Dodik imao pred prorukandidatom za poziciju predsjednika RS Ognjenom Tadićem. Svojevrsni 'izborni inženjering' o kojemu su otvoreno progovorili Dodik i Čordaš podsjeća na ranije primjedbe HDZ BiH iz kojega su negodovali zbog mogućnosti da se dio bošnjačkih birača u Federaciji BiH u glasovanju opredijeli za nekog od hrvatskih kandidata za državni vrh.

Nazvali su to novim pokušajem nametanja izborne volje jednom narodu a kandidat HDZ 1990. za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Martin Raguž okvalificiran je nekom vrstom nacionalnog izdajnika zbog najava da bi za njega mogli glasovati i Bošnjaci. Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ovo je ocijenio još jednim dokazom o postojanju strateškog sporazuma što su ga ranije postigli predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i Dodik pri čemu je Dodik o tom sporazumu otvoreno govorio a Čovič njegovo postojanje nikada nije izrijekom priznao.

Bosić je u intervjuu za BH Radio 1 podsjetio kako se u biti radi o sporazumu kojim Dodik pokušava očuvati svoje pozicije u čemu mu pomaže Čović koji kao protuuslugu dobiva Dodikovu potporu da u očekivanim ustavnim promjenama ishodi ustupke koji bi bili na štetu Bošnjaka. 'Nama to nije cilj jer želimo rješenja koja bi bila prihvatljiva za sve', kazao je Bosić. Političke stranke iz Federacije BiH ovog tjedna uglavnom šute o mogućim postizbornim koalicijama čekajući konačnu objavu rezultata glasovanja. Jedino su iz DF-a Željka Komšića poručili kako čekaju prvi potez SDA kao pobjedničke stranke koja treba ponuditi program rada i ima pravo pozvati na suradnju koga želi.

Sukladno izbornom zakonu BiH nakon objave službenih izbornih rezultata postoji obveza konstituiranja zastupničkog doma parlamenta BiH u roku od 30 dana. Rok za konstituiranje Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH je 20 dana a Narodne skupštine Republike Srpske 15. Skupštine deset županija u Federaciji BiH trebale bi biti konstituirane u razdoblju od deset dana nakon objave rezultata glasovanja a one su važne jer iz svog sastava biraju zastupnike za Dom naroda parlamenta Federacije BiH bez čije je uspostave nemoguće izabrati novu izvršnu vlast u Federaciji BiH kao i Dom naroda parlamenta BiH bez kojega se ne mogu donositi zakoni.

Neizravno valja izabrati i predsjednika te dva dopredsjednika Federacije BiH koji imenuju mandatara entitetske vlade. Procjena je kako i pod idealnim uvjetima kompletiranje nove vlasti u BiH ne treba očekivati prije siječnja naredne godine.