EUROPSKA POVJERENICA BULC

'Kad se zaustavi promet, zaustavi se sve'

21.10.2014 u 07:22

Bionic
Reading

Pred odborom za promet Europskog parlamenta u ponedjeljak se predstavila kandidatkinja za europsku povjerenicu iz Slovenije Violeta Bulc, koja je najprije iznijela program svojih prioriteta i viziju prometne politike, a onda odgovarala na pitanja članova odbora iz različitih političkih skupina

Bulc je u uvodu naglasila da u prometu vidi mogućnost za dodatni gospodarski rast u Europskoj uniji i nova radna mjesta, a u zaključku svoje trosatne prezentacije rekla je da su prava putnika za nju poseban prioritet, kao i sigurnost prometa te razvoj europske prometne infrastrukture transeuropskim koridorima.

Bulc je rekla da se je u nekoliko dana od kako ju je predsjendik Europske komisije Juncker predložio kao potencijalnu europovjerenicu za promet oduševila tim područjem.

"Kad se zaustavi, promet, zaustavi se sve. Socijalno sam osviještena i zato podržavam postupnu liberalizaciju u Europskoj uniji. Istodobno, zauzimat ću se za prometne usluge koje će biti dostupne u pogledu cijene i koje će biti sigurne", kazala je Bulc.

Neki članovi odbora na početku su izrazili i zadršku u pogledu "rošade" u Komisiji koju je izazvala njezina kandidatura od strane predsjendika Komisije Junckera, s obzirom na vrlo dobre ocjene koje je u istom odboru dobio Slovak Maroš Šefkovič, ranije ispitan kao budući povjerenik za promet koji je u ponedjeljak u Europskom parlamentu ispitan kao budući podpredsjendik Europske komisije, zadužen za energetsku uniju. Bulc je naglasila da će, bude li potvrđena za europovjerenicu, koordinirati svoj rad sa Šefkovičem.

Slovenski mediji navode da je vjerojatno da će Bulc biti potvrđena i da je dobro "odradila" svoj posao tijekom ispitivanja pred odborom, jer se pokazala kao energična osoba s mnogo energije iako su joj bila postavljana relativno naklonjena i ne previše konfliktna pitanja, s obzirom na kratkoću vremena za pripremu, budući da ju je slovenska vlada predložila tek prošlog tjedna.

Slovenski mediji tvrde da je njezin nastup bio "suveren" i uvjerljiv, te da se sasvim razlikovao od neuvjerljivog i preopćenitog nastupa bivše kandidatkinje za Europsku komisiju iz Slovenije, nekadašnje premijerke Alenke Bratušek.

Mediji u Slovenije izvješćujući o njezinu ispitivanju ističu i odgovore Bulc u kojima je obećala da će se boriti za Europsku uniju, pravednost i uzajamnost, te da neće dopuštati socijalni dumping i da je socijalna politika EU-a njena prednost.

"Socijalna prava velika su prednost Europe", kazala je Bulc.