VRUĆA TEMA

Slovenski mediji opširno pišu o uhićenju Bandića

20.10.2014 u 15:46

Bionic
Reading

Svi slovenski mediji mnogo pozornosti posvećuju uhićenju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i suosumnjičenih već od nedjelje navečer, kada je tu vijest odmah nakon 19 sati prva objavila televizijska postaja POP-TV, a prenose i špekulacije o političkim posljedicama s obzirom na dosadašnju Bandićevu istaknutu političku poziciju

'Bandić je osoba koja je obilježila hrvatsku prijestolnicu. Ne iznenađuju zato ocjene da je bio populist, a uvijek je imao unaprijed planiran niz protokolarnih obveza. Mnogi su uvjereni da je Bandić zapravo izgorio u svojoj samoljubivosti i želji da se dopadne javnosti. Njegov moto bio je 'Zagreb - to sam ja'. S druge strane, postajao je sve jači i bio uvjeren da je nepobjediv. Svaki projekt u Zagrebu Bandić je shvaćao kao svoj vlastiti, vodio ga je i predstavljao javnosti kao svoj projekt', navodi u kratkom komentarskom osvrtu u ponedjeljak ljubljansko Delo u svom online izdanju.

Mediji opširno izvješćuju o reakcijama na Bandićevo uhićenje u Hrvatskoj, izjavama političara bliskih Vladi te onih koji su bliski Bandiću, izjavama odvjetnika i medijskim komentarima. Među ostalim, podsjeća se da je iza Bandića 'niz afera' već niz godina te prenose neka politička nagađanja kako je vrijeme njegova uhićenja povezano s početkom suđenja protiv Perkovića i Mustača u Münchenu.

Vijest o pritvaranju Bandića 'zabrujala' je i među slovenskim korisnicima na društvenim mrežama, a nisu rijetke ni usporedbe njegove karijere s karijerom ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

Janković je niz godina gradonačelnik Ljubljane, a imao je i veće političke ambicije i želio postati predsjednik vlade, što mu nije uspjelo. Iza njega je i niz afera u kojima se sumnjalo na sukob interesa i koruptivne postupke, a neke slučajeve istražuje i policija.