BITKA ZA KOBANE

Kurdi: Američko oružje nije dovoljno za pobjedu

20.10.2014 u 14:15

Bionic
Reading

Glavna kurdska naoružana skupina koja brani sirijski grad Kobani od boraca Islamske države (IS) objavila je u ponedjeljak da oružje koje je SAD dostavio iz zraka neće biti dovoljno za pobjedu te je zatražila novu pomoć

Redur Xelil, glasnogovornik kurdske skupine YPG rekao je da će to oružje imati 'pozitivan učinak' na bitku i moral boraca koji se bore protiv naoružanijeg neprijatelja.

'To sasvim sigurno neće biti dovoljno za pobjedu', dodao je glasnogovornik oružanog krila Stranke demokratskog saveza.

'Ne mislimo da će bitka za Kobani brzo završiti. Snage IS-a su još tu, predane osvajanju Kobanija. No, snage YPG-a su odlučne odbiti napad', dodao je on u intervjuu putem Skypea.

Ranije u ponedjeljak američka je vojska priopćila da je bacila oružje i medicinske potrepštine iz zraka sirijskim Kurdima u Kobaniju.

Dužnosnik turskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da zračni prostor Turske nije korišten tijekom američkog bacanja pomoći.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da Turska omogućuje prolaz iračkim Kurdima koji žele pomoći sirijskim Kurdima u obrani grada Kobanija od militanata Islamske države.

Unatoč brojnim pritiscima saveznika predvođenih SAD-om, konzervativna vlada u Ankari dosad je odbijala vojno intervenirati kako bi pomogla borcima sirijskih Kurda koji već više od mjesec dana pružaju očajnički otpor borcima radikalnog IS-a koji su opkolili Kobani.