NEKI SU U HRVATSKOJ

SAD i dalje financira bivše naciste koje je protjerao

20.10.2014 u 10:27

Bionic
Reading

Deseci osumnjičenih nacističkih ratnih zločinaca primaju milijune dolara iz američkog sustava socijalnog osiguranja nakon što su bili primorani napustiti Sjedinjene Američke Države

Agencija Associated Press piše da isplate teku kroz pravne rupe koje je omogućilo američko Ministarstvo pravosuđa kako bi utjecalo na osumnjičene naciste da napuste zemlju.

Razgovori i interni vladini dokumenti pokazali su da ako se osumnjičeni slože napustiti zemlju ili jednostavno otići prije deportacije, omogućeno im je zadržati socijalno osiguranje.

Brojni osumnjičeni nacisti lagali su o svojoj nacističkoj prošlosti kako bi ušli u SAD nakon Drugog svjetskog rata i s vremenom postali američki državljani.

Jednom od njih, bivšem čuvaru u Auschwitzu Jakobu Dencingeru, američka Vlada spremala se oduzeti državljanstvo. Prije deportacije Dencinger je pobjegao u Njemačku, a potom se skrasio u Hrvatskoj, gdje je ugodno živio na račun američkih poreznih obveznika, navodi AP.

Isplate socijalnog osiguranja od oko 1.500 dolara mjesečno je gotovo dvostruko više nego što doma nosi prosječan hrvatski radnik, požalio se AP.