UOČI REFERENDUMA

Barroso upozorio Britaniju da će izgubiti utjecaj napusti li EU

19.10.2014 u 21:57

Bionic
Reading

Velika Britanija neće imati nikakva utjecaja ako glasuje za odlazak iz EU-a, rekao je u nedjelju predsjednik Europske komisije u odlasku Jose Manuel Barroso, prenose agencije i mediji.

Barroso smatra da Britanija u tom slučaju neće moći 'ravnopravno' pregovarati sa SAD-om i s Kinom. Kazao je i da je slobodno kretanje ljudi unutar EU-a temeljno načelo koje se ne može mijenjati.

Britanski premijer David Cameron najavljuje da namjerava pregovarati o boljem položaju za Veliku Britaniju unutar Europe, uoči održavanja referenduma o tome hoće li Britanija ostati u EU-u ili ne. Istaknuo je da ne namjerava prihvatiti 'ne kao odgovor' te da će 'uspjeti postići ono što Britancima treba' kada je posrijedi sloboda kretanja. Ukoliko konzervativci ostanu na vlasti referendum će se održati do 2017.

Barroso, čiji mandat na funkciji predsjednika EU-a istječe krajem mjeseca za BBC je rekao kako vjeruje da Cameron želi da Britanija ostane unutar EU-a.

'Britanija je snažnija unutar EU-a', smatra Barroso.

'Kao primjer možemo uzeti slučaj s krizom epidemije ebole. Da je Velika Britanija u ovome trenutku izvan EU-a ne bi imala jednako snažan utjecaj na rješavanje problema. David Cameron nam je svima pisao o eboli..., a kakav bi utjecaj premijer Velike Britanije imao da ta zemlja nije članica EU-a? Ne bi postojao', kazao je Barroso podsjetivši kako 1,4 milijuna Britanaca živi izvan Velike Britanije, dakle u zemljama Europske Unije te kako smatra poštenim da svi građani EU-a imaju jednaka prava.

Cameron je jasno kazao kako želi smanjiti broj useljenika i osobito ograničiti njihov pristup socijalnom sustavu Velike Britanije, no to nije u skladu s europskim zakonodavstvom.

Nakon Barrosove izjave šef britanske euroskeptične Neovisne stranke Nigel Farage u nedjelju je kazao kako je savršeno jasno da Britanija ne može ograničiti broj useljenika iz zemalja članica EU-a, piše agencija dpa.
Na Tweeter računu Farage je napisao da je 'kristalno jasno kako se o slobodnom kretanju osoba unutar zemalja EU-a ne može pregovarati'.

Farage je rekao da Barrosove riječi 'pogubno kompromitiraju premijerovo pretvaranje da on može učiniti bilo što da zaustavi veliki broj imigranata EU-a da dođu u Veliku Britaniju'.