HAŠKI OPTUŽENIK

Radikali tvrde da Šešelj ima rak

19.10.2014 u 16:20

Bionic
Reading

Dužnosnici Srpske radikalne stranke (SRS) priopćili su da njezin vođa i haški optuženik Vojislav Šešelj ima metastaze na jetri, ocijenivši da Međunarodni sud za ratne zločine na podučju bivše Jugoslavbije (ICTY) "ubija Vojislava Šešelja, jer nema dokaza da ga osudi".

Nakon što je potpredsjednik SRS-a Milorad Mirčić već prije izjavio srbijanskim medijima da su Šešelju otkrivene metastaze na dva mjesta na jetri i da je osobno Šešelj odobrio da se ta informacija objavi, na današnjoj konferenciji za novinare zamjenik predsjednika SRS Nemanja Šarović rekao je da Den Haag krije stvarnu dijagnozu i liječničke nalaze o zdravstvenom stanju Vojislava Šešelja.

Šarović je novinarima pokazao izvješće u kojem umjesto dijagnoze stoji bijeli papir, a to je izvješće, navodno, dostavljeno Šešelju nakon nekoliko njegovih zahtjeva liječnicima.

"Nitko nema pravo kriti nalaz o zdravstvenom stanju Vojislava Šešelja", rekao je Šarović, optužujući ICTY za neodgovarajuću i nepravovremenu zdravstvenu njegu Vojislava Šešelja, koji je u haškom pritvoru 12 godina.

Prošle je godine SRS objavio da su Šešelju u listopadu kirurzi u Den Haagu zbog tumora odstranili 30 centimetara debelog crijeva.

Unatoč brojnim zahtjevima, prošli su svi rokovi za donošenje presude Šešelju, istaknuo je Šarović, ustvrdivši da su "svi koji šute i ne čine ništa sudionici u ubojstvu", ubrojivši tu i srbijansku vladu .

Glasnogovornica Haškog suda Magdalena Spalinska izjavila je beogradskim medijima da ne želi komentirati ni navode SRS-a o zdravstvenom stanju Vojislava Šešelja ni optužbe iz te stranke kako ICTY ima namjeru likvidirati Šešelja neodgovarajućim liječenjem.