DUBOKE PODJELE

Biskupi izbjegli pitanja homoseksualnosti i razvoda

18.10.2014 u 22:12

Bionic
Reading

Sudionici dvotjedne Biskupske sinode u Vatikanu istaknuli su u subotu inkluzivnu prirodu Rimokatoličke Crkve u svojoj poruci, ali su izbjegli osjetljiva pitanja poput razvoda i homoseksualnosti koja i dalje izazivaju duboke podjele.

Oko 190 biskupa, kardinala i laika sudjelovalo je na sastanku, poznatom kao sinoda, od 5. do 19. listopada koji se bavio pitanjem prilagodbe katoličkoga nauka modernome životu.

"Krist je želio da njegova Crkva bude kuća s uvijek otvorenim vratima za svakoga", rekli su biskupi u završnoj poruci sa sinode.

Oni u svojoj poruci nisu spominjali homoseksualce unatoč tome što je u privremenom izvješću o raspravama na sinodi rečeno u ponedjeljak da "homoseksualci imaju darove i kvalitete koje mogu ponuditi kršćanskoj zajednici", što je izazvalo reakciju konzervativaca.

Dokument se odnosi na "složene i problematične obiteljske situacije u kojima kršćanski izbor nije očit" i zahvaljuje svećenicima i zajednicama koje pomažu parovima i obiteljima.

Sinodi je prethodila katkad i žestoka rasprava među kardinalima, posebno u vezi s pitanjem pričesti za rastavljene koji se ponovno vjenčaju. U dokumentu se navodi da se razgovaralo o tom pitanju, ali nije doneseno stajalište o tome mogu li oni dobiti pričest.

Dokument na tri stranice odobrilo je 158 od 174 sudionika sinode koji su glasovali, rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

Tekst u kojem će biti detaljniji sažetak rasprava trebao bi biti odobren kasnije u subotu i vjerojatno će biti objavljen u javnosti, rekao je Lombardi. On će poslužiti kao temelj za drugu sinodu za godinu dana. Na toj sinodi očekuje podnošenje konačnih prijedloga reformi Papi na usvajanje.

Sinoda završava u nedjelju beatifikacijom pape Pavla VI., reformatora zaslužnog za otvaranje Crkve prema svijetu.