JEDNI DRUGIMA NOĆNA MORA

Albanski i srbijanski premijer u žestokom ratu na Twitteru

18.10.2014 u 20:24

Bionic
Reading

Albanski i srbijanski premijer Edi Rama i Aleksandar Vučić razmjenili su poruke na društvenoj mreži Twitter u povodu ovotjednog incidenta na nogometnoj utakmici Srbija-Albanija koji je doveo u pitanje posjet Rame Beogradu, zakazan za 22. listopada.

“Velika Albanija je noćna mora Srbije, ali i čitavoga svijeta i treba ju spriječiti”, napisao je na svom twitter profilu srbijanski premijer Aleksandar Vučić kao odgovor albanskom kolegi Ediju Rami na poruku da 'Velika Albanija' nije projekt Albanije, već da je ona noćna mora Srbije.

“Normalna Srbija bit će moguća ako realna Srbija shvati da njihova noćna mora Velika Albanija nije naš projekt!”, napisao je Rama.

Uzvratio je Vučić poručivši da velika Albanija nije noćna mora samo Srbije.

“Ljudi koji govore da je 'Velika Albanija' naša noćna mora su apsolutno u pravu. Ali, to nije samo naša noćna mora, već noćna mora Europe, noćna mora čitavog čovječanstva, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da je spriječimo. Nadamo se da će normalni Albanci razumjeti ovu poruku”, naveo je Vučić.

Posjet albanskog premijera Beogradu zakazan je za 22. listopada, ali je njegov dolazak doveden pod znak pitanja nakon incidenta sa zastavom s kartom velike Albanije i likova dvojice albanskih političkih vođa iz prošlog stoljeća, koju je na nogometnu utakmicu Srbija-Albanija unijela bespilotna letjelica na daljinsko upravljanje. Taj incident izazvao je tučnjavu na terenu, a utakmica je prekinuta i čeka se odluka UEFA-e.

Edi Rama je u nizu izjava nakon tog incidenta, među ostalim, istaknuo kako se sprema doći u Beograd, a potom i da od srbijanskih vlasti ovisi hoće li ga pozvati na ranije dogovoreni susret. Rama je ocjenio da odnosi Beograda i Tirane ne mogu biti taoci jedne nogomentne utakmice, jer se, kako je naveo, “ušlo u fazu pomirenja”.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je u petak da će "tijekom vikenda odlučiti" hoće li uopće biti tog susreta koji je ranije ocijenjen kao “šansa za resetiranje odnosa nakon duge povijesti napetosti između Srbije i Albanije”.

Vučić je rekao da se na temelju istrage o incidentu sada zna više, “da se zna kada su izvjesne osobe ušle u zemlju i tko su te osobe i tko se s kim dogovarao”.

Odnosi Beograda i Tirane ozbiljno su zaoštreni poslije incidenta na kraju prvog poluvremena kvalifikacijske utakmice za Euro 2016. godine, kada je na stadion Partizana uletio dron za koji je bila zakačena zastava s kartom 'Velike Albanije'.

Karta tzv. Velike Albanije obuhvaćala je Albaniju, Kosovo, zapadnu Makedoniju, jug Srbije, te dijelove Crne Gore i Grčke.

Dvije vlade razmjenile su demarše u povodu incidenta.

Srbijanska policija je u VIP loži stadiona zadržala brata albanskog premijera Orsija Ramu dovodeći ga u vezu s ubacivanjem drona i zastave na teren, ali je pušten jer je, navodno, pokazao putovnicu Sjedinjenih Država i pozvao se na državljanstvo SAD, a kasnije su i on ostali članovi službenog izaslanstva Albanije ispraćeni do zračne luke i odletjeli su u Albaniju.