EU RIBARI, UJEDINITE SE

Picula gradi veliko 'morsko' tijelo u Bruxellesu

17.10.2014 u 09:57

Bionic
Reading

U Europskom parlamentu do kraja godine trebalo bi se oformiti radno tijelo 'Međuskupina za mora, otoke i priobalna područja', koje će okupljati oko 80 zastupnika ili više od 10 posto sastava EP-a. Među inicijatorima je te grupe i hrvatski europarlamentarac Tonino Picula (SDP), koji je u četvrtak iz Bruxellesa ispratio svoje goste, ribare i ribarice te predstavnike ribarskih zadruga i lokalnih akcijskih grupa s Pašmana, Ugljana i Dugog otoka

Picula je jedanaest predstavnika ribarskih zajednica pozvao u posjet Europskom parlamentu kako bi im predstavio i približio svoj rad preko parlamentarnog Odbora za ribarstvo, na čijoj su sjednici prisustvovali te tako dobili priliku upoznati se s načinom na koji mogu utjecati na odluke koje ih se izravno tiču. U Bruxellesu su proveli četiri dana razgovarajući o poteškoćama s kojima se susreću stanovnici otoka i ribari, priopćio je Piculin Ured u EP-u.

Troškove putovanja predstavnika ribarskih zajednica iz Hrvatske pokrio je Europski parlament u sklopu programa za posjetitelje.

Nastavak je to inicijative poticanja razvoja jadranske Hrvatske, koju je zastupnik Picula započeo još u prošlom mandatu. Podsjećamo, u veljači ove godine, zastupnik Picula pozvao je kolege zastupnike i predstavnike Komisije i Vijeća na prilagodbu zakonodavstva za male ribare i upozorio da postojeće odredbe ukidaju stoljetne prakse i tradicije te mogu dodatno potaknuti već uznapredovao problem depopulacije otoka ugrožavajući identitet i egzistenciju otočana.

Buduća Međuskupina za mora, otoke i priobalna područja imat će za cilj pokretanje inicijativa za poboljšanje kvalitete života na otocima.