PUTIN JASNO I GLASNO

'Ako Ukrajina bude krala plin smanjit ćemo isporuku Europi'

16.10.2014 u 20:07

  • +19

Vojna parada u Srbiji

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Bionic
Reading

Rusija će smanjiti isporuke svog plina Europi bude li Ukrajina kao i 2008. krala taj energent iz plinovoda koji prolazi njezinim teritorijem, rekao je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin te izrazio "nadu" da se to ipak neće dogoditi

Rusija je 16. lipnja prekinula isporuke plina Ukrajini koja do tada nije podmirila milijarde eura druga ruskome plinskom divu Gazpromu. Strahuje se da bi s dolaskom zime Ukrajina mogla crpsti za svoje potrebe tranzitni plin nemijenjen Europi.

"Uvjeravam vas da s ruske strane neće biti krize u energetskoj suradnji", rekao je Putin novinarima u Beogradu i zatim dodao da "postoji velik rizik u tranzitu plina".

"Dogodi li se da ukrajinski partneri kao i 2008. počnu crpsti plin bez dopuštenja iz tranzitnog plinovoda, mi ćemo, baš kao i 2008., smanjiti isporuke za ukradene količine", rekao je ruski šef države.

Rusija je najveći europski dobavljač plina i pokriva gotovo trećinu europskih potreba, a polovica ruskog plina za Europu stiže u tranzitu preko Ukrajine.

Rusko-ukrajinski plinski nesporazum treći je po redu zadnjih godina, no napetosti su ovaj puta daleko veće zbog ruskog pripojenja ukrajinskog poluototoka Krim u proljeće i upletenosti ruskih vojnika u pobunu proruskih separatista na istoku Ukrajine.