SVJETSKA (NE)SIGURNOST

Putin napao Amerikance u intervjuu srpskoj Politici

16.10.2014 u 10:37

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Washington da bi sukob tih nuklearnih sila oko krize u Ukrajini mogao zaprijetiti svjetskoj stabilnosti. U razgovoru za srpsku Politiku, objavljenom u današnjem izdanju povodom posjeta ruskog državnika Beogradu, Putin je ustvrdio da Rusija neće podleći 'ucjenama' koje proizlaze iz sankcija

Uoči razgovora s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u Milanu, Putin je rekao da sankcije koje Rusiji nameću SAD i Europska unija sprečavaju postizanje mira.

'Nadamo se da će naši partneri shvatiti da je ucjenjivanje Rusije nepromišljeno, da će imati u vidu rizike koje sukob velikih nuklearnih sila predstavlja za stratešku stabilnost', rekao je Putin uoči posjeta Beogradu.

'S naše strane, mi smo spremni razviti konstruktivnu suradnju na principima jednakosti i istinskog sagledavanja zajedničkih interesa', dodao je ruski predsjednik.

U kolovozu, Putin je poručio da su ruske oružane snage, uz potporu nuklearnog arsenala, bile spremne suprotstaviti se svakoj agresiji.

Odnosi između Moskve i Washingtona na najnižoj su razini nakon Hladnog rata zbog ruske aneksije krimskog poluotoka i podrške proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini, unatoč tome što Moskva opovrgava da im u pomoć šalje vojsku i oružje.

Promocija Južnog toka
'Što se tiče budućnosti izvoza ruskog plina u Europu, i dalje postoji problem tranzita kroz ukrajinski teritorij. Jedno od razumljivijih rješenja mogla bi biti diversifikacija pravaca isporuke', rekao je Putin dodajući da bi i Južni tok značajno doprinio zajedničkoj energetskoj sigurnosti u Europi. 'To bi koristilo svima, kako Rusiji tako i europskim potrošačima, uključujući Srbiju', naveo je ruski predsjednik u razgovoru za Politiku.

Sankcije su pogoršale ekonomske probleme Rusije, s godišnjom stopom inflacije od gotovo osam posto, velikim padom vrijednosti ruske valute i odljevom kapitala u vrijednosti 75 milijardi dolara u prvoj polovici godine.

'Pokušaji pritiska na Rusiju jednostranim, nezakonitim restriktivnim mjerama ne vode nas prema rješenju i kompliciraju dijalog', rekao je Putin.

'Kako netko može govoriti da teži smirivanju situacije u Ukrajini ako se novi krug sankcija uvodi gotovo istovremeno kad se dogovara promoviranje mirovnog procesa?' zapitao je Putin.


Europska unija uvela je nove sankcije nedugo nakon što je u rujnu postignut dogovor o prekidu vatre, koji se ne poštuje.