'NA ISTOJ SMO STRANI'

Nikolić uručio Putinu najveće srpsko odlikovanje

16.10.2014 u 09:55

Bionic
Reading

Vojna parada povodom sedam desetljeća oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata bit će održana danas, 16. listopada na beogradskom Ušću. Počasni gost parade je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je sletio u beogradsku zračnu luku nešto iza 12 sati. Dočekao ga je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je zračnu luku napustio u istom vozilu kao i Putin

Nikolić i Putin su se uputili ka Novom groblju, gdje su položili vijence na grobove osloboditelja Beograda, nakon čega su krenuli prema Palati Srbija, gdje će ruski predsjednik razgovarati i s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Srpski predsjednik je, nakon kratkog sastanka, uručio Putinu državno priznanje - Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, te mu se obratio s 'Vladimire, drago mi je što nosiš najviši srpski orden'. Putin je zahvalio, i obećao Nikoliću da će učiniti sve za unaprjeđenje odnosa dvaju zemalja, iako je konstatirao da gospodarske veze Srbije i Rusije mogu biti bolje. 'Uzimajući u obzir naše dobre odnose s Italijom, možemo se dogovoriti oko kvota za Fiat za Rusiju', naveo je jedan primjer Putin.

Blic javlja da paradu prati preko tisuću novinara iz 170 redakcija, a na ulicama se masovno prodaju suveniri poput majica s Putinovim likom. Građani su od ranog jutra počeli okupirati Ušće. Beogradski gradonačelnik Siniša Mali upozorio je zainteresirane za paradu da dođu do 14 sati, jer nakon toga više nitko neće moći prići mjestu održavanja. Mediji javljaju da već sada u gradu, zbog blokiranih ulica i jakih sigurnosnih mjera, vlada opći prometni kolaps.


U utorak je održana generalna proba vojne parade, a sve je snimljeno iz bespilotne letjelice ili kako se popularno naziva u posljednje vrijeme - dronom. Radoznalim građanima prikazani su deseci zrakoplova i helikoptera u sastavu Vojske Srbije, a svoju je tehniku prikazala i Riječna flotila, javlja Mondo.rs. Vojska Srbije prikazala je neka od novih sredstava - bespilotne letjelice, samohodno artiljerijsko oruđe i višecjevne lansere raketa. Na paradi će nastupiti i akrobatska skupina ruskog Vojnog zrakoplovstva 'Striži'. Na vojnom defileu u četvrtak Srbija će prikazati i zastave jedinica koje su sudjelovale u oslobođenju Beograda u Drugom svjetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svjetskog rata i aktualne zastave jedinica Vojske Srbije. Iako se u srpskoj javnosti pojavila ideja da se na proslavi pokažu i četničke zastave iz Drugog svjetskog rata, to se neće dogoditi, iako je imala jakog zagovornika u savjetniku predsjednika Tomislava Nikolića, Oliver Antić.


Izravan prijenos dolaska ruskog predsjednika u Beograd

Srbija će na ulice Beograda izvesti različite borbene sustave vojnih i borbenih vozila – tenkova, vozila za specijalne namjene za namjene za izviđanje i na vezu i artiljerijska oruđa. U sastavu zrakoplovnog ešalona nalazit će se 25 letjelica Vojske Srbije – helikopteri tipa 'Gazela', 'M-8' i 'M-17', lovačko bombarderska avijacija - avioni 'Mig 21' i 'Mig -29', kao i avioni 'Orao' 'Galeb' i transportni avion 'An 26'.

U sastavu ešalona Riječne flotile nalazit će se 14 brodova, desantno jurišni čamci, minolovci, brod posebne namjene 'Kozara', patrolni čamci i riječni brod posebne namjene '36 Šabac'. Na paradi će biti i samohodni višecjevni lanser raketa 'Oganj', top haubica 'Nora', tenkovi M-84, raketni sustavi 'Neva' i 'Kub', protuavionski topovi 'bofors'. Paradi će prisustvovati i delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH), ali i hrvatski veleposlanik u Beogradu Gordan Markotić. Posebni je gost ruski predsjednik Vladimir Putin.


Generalna proba vojne parade


Satirična pjesma povodom Putinova dolaska