KAOS NA BLISKOM ISTOKU

SAD tuče po ISIL-u, Turska napada kurdske borce

14.10.2014 u 19:26

Bionic
Reading

Koalicija predvođena SAD-om izvela je dosad najjače zračne udare na Islamsku državu (IS) kod iračkog grada Kirkuka, dok su turski zrakoplovi napali položaje Radničke stranke Kurdistana (PKK) na istoku Turske

Napadi međunarodne koalicije uslijedili su nakon što su irački dužnosnici dobili obavještajne podatke da džihadisti planiraju opći napad na Kirkuk, grad u središtu naftom najbogatijeg dijela zemlje.

Kurdski portal Bas News objavio je u ponedjeljak, pozivajući se na lokalnog zapovjednika, da je IS u to područje dopremio teško naoružanje. Novi napadi zabilježeni su i oko grada Hita u zapadnoj pokrajini Anbaru, gdje su sunitski militanti u ponedjeljak osvojili iračku vojnu bazu.

Njihovo napredovanje prijeti odsijecanjem preostalih vojnih snaga u toj većinski sunitskoj pokrajini koja se proteže od predgrađa Bagdada do granice sa Sirijom. Međunarodna koalicija djelovala je i u Siriji gdje su njezini borbeni zrakoplovi pogodili četiri rafinerije, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.


Na sjeveru Sirije, zračni udari nastavljeni su u opkoljenom Kobaniju i u okolici, na granici s Turskom. Visoki vojni dužnosnik prenio je da su ti napadi pomogli kurskim braniteljima da ponovno zauzmu strateški važno brdo četiri kilometra od grada čiji istočni dio i dalje kontroliraju džihadisti.

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u utorak da Turska 'bezuvjetno mora otvoriti' svoju granicu sa Sirijom kako bi omogućila pružanje pomoći kurdskim braniteljima Kobanija. 'Turska mora pod svaku cijenu otvoriti svoju granicu' kako bi omogućila pružanje pomoći braniteljima Kobanija, 'sirijskim Kurdima', rekao je predsjednik uputivši 'apel svim zainteresiranim zemljama izvan koalicije' da onima koji se bore protiv džihadista 'pruže pomoć koju od nas očekuju, naime sredstva za borbu protiv terorizma'.

U međuvremenu je i sirijska vlada nastavila zračne udare na pobunjenička područja oko Damaska i u središnjem dijelu zemlje, izvijestio je opservatorij sa sjedištem u Londonu. Lokalni kurdski mediji javljaju u utorak da je tursko zrakoplovstvo pokrenulo napade na zabranjeni PKK na istoku zemlje.


Ta je stranka ocijenila da napadi u provinciji Hakkari predstavljaju jednostrano kršenje primirja koje je PKK proglasio u ožujku prošle godine tijekom mirovnih pregovora s Ankarom. 'Tim je napadima prekršeno primirje', priopćilo je oružano krilo stranke dodajući da su pogođene dvije njezine baze.

Nekoliko turskih medija izvijestilo je da je Turska koristila zrakoplove F-16 i F-4 za udare koji su bili odgovor na napad militanata PKK-a na policijsku postaju u Daglici, uz granicu s Irakom. Turski premijer Ahmet Davutoglu optužio je u utorak glavnu kurdsku političku stranku u Siriji za 'mučenje' kurdskih izbjeglica koji bježe pred ofenzivom IS-a na Kobani.

'Naša kurdska braća su došla ovamo bježeći pred pritiskom PYD-a (Stranka demokratskog jedinstva). Snažnom pritisku izlažu one u Kobaniju koji ne dijele njihovo mišljenje', rekao je Davutoglu u tjednom govoru pred zastupnicima svoje stranke.