GODINA ASTRONOMIJE

Miroljubiva koegzistencija pod proturaketnim štitom

23.12.2008 u 03:00

Bionic
Reading

Godina 2009. je godina astronomije. Međunarodna astronomska unija, tijelo koje je 2006. godine odlukom, koju neki nazivaju kontroverznom, Plutonu oduzelo status planeta, bit će glavni organizator događanja tijekom godine

Glavni cilj bit će popularizacija astronomije, koja će se pokušati ostvariti tako da se što većem broju ljudi omogući da 'baci' pogled na zvijezde kroz teleskop i vidi ono što je Galileo Galilei vidio prije 400 godina prilikom prvog teleskopskog promatranja u povijesti. 

Borba protiv prekomjerne upotrebe umjetne rasvjete u gradovima, popularno nazvane svjetlosno onečišćenje, također je na listi prioriteta Međunarodne godine astronomije 2009.

U ovaj projekt do sada se uključilo preko 90 zemalja svijeta, a očekuje se da će u projektu sudjelovati do 140 zemalja. Sve će se odvijati pod sloganom: 'Svemir: na vama je da ga otkrijete.' Međunarodna godina astronomije 2009. formalno će početi svečanom manifestacijom u siječnju u zgradi UNESCO-a u Parizu, a bit će okončana u prosincu u Firenzi.

I Hrvatska se aktivno uključila u obilježavanje međunarodne godine astronomije. Glavnu riječ u organizaciji i međunarodnoj suradnji imat će Hrvatsko astronomsko društvo i Zvjezdarnica Zagreb. Tijekom godine očekuju se gostovanja poznatih predavača koji će govoriti o svemiru, održavat će se i predavanja u školama, a kako bi se populariziralo astronomiju, predviđeni su i izlasci s teleskopom u javnost. Astronomi amateri će svim zainteresiranima pokazivati nebeske objekte pomoću manjih prijenosnih teleskopa. Jedan od ciljeva je i promicanje inicijative za tamno nebo, pa će se tijekom akcija u dogovoru s gradskom upravom ugasiti dio ulične rasvjete.Cjelokupni program u Hrvatskoj moći će se pratiti na posebnoj web stranici koja se izrađuje povodom ove obljetnice, a uskoro će ugledati svjetlo dana.

Vijest da je petero Hrvata uplatilo astronomske cifre od po 200 tisuća dolara za let u svemir također će poslužiti popularizaciji svemira u Hrvata.

Trailer je napravljen i u hrvatskoj verziji

Danas svemirska znanost predstavlja aktivnosti koje spajaju ljudski rod bez obzira na države i rase. Znanstvenici traže odgovore na fundamentalna pitanja postojanja, a to je karta na koju će promocija astronomske godine igrati i predstaviti se svijetu 'kao međunarodna i multikulturalna obitelj', koja je okuplja ljude iz svih zemalja svijeta u zajedničkom interesu - svemiru.

Suradnja među zemljama je iznimno bliska na projektima poput gradnje teleskopa i razmjene informacija. Mnoge sonde upućene prema Suncu i drugim planetima bile su multinacionalni projekti. Primjerice, suradnja šesnaest država - Sjedinjene Države, Rusija, Japan, Kanada, Brazil i 11 zemalja iz Europske svemirske agencije - pri izgradnji Međunarodne svemirske postaje omogućila je čovjeku da pogleda dalje u zvijezde.

Događanja tijekom 2009. promišljena su u svrhu promocije astronomije kao ideologije mirne koegzistencije, ali 'svemirske granice' se sve više nameću kao bojno polje budućnosti.

Sve je rašireniji strah od moguće militarizacije svemira koju planiraju provesti Sjedinjene Američke Države u sklopu programa proturaketnog štita, čiji dijelovi bi bili postavljeni u Češkoj i Poljskoj navodno kao obrana Europe od mogućeg napada neposlušnih država poput Irana. Rusija na program ne gleda blagonaklono i prijeti novom utrkom u naoružanju, koja bi vjerojatno podrazumijevala i njihovo oružje u svemiru. Do danas samo su SAD i Rusija uspjele uništiti mete u svemiru, a nedavno im se pridružila i Kina. Još uvijek komunistička sila uspješno je srušila stari meteorološki satelit. Riječ je o činu koji je označio prvu značajniju eskalaciju utrke u svemirskom naoružanju u 20 godina.

Američki predsjednik na odlasku George W. Bush je 2006. godine službeno objavio da će njegova zemlja odlučno braniti svoje interese u svemiru i 'onemogućiti' pristup neprijateljima. Bijela kuća je pritom izjavila da Busheva odluka ne predviđa razvoj svemirskog naoružanja, ali u dokumentu su odbijeni svi prijedlozi koji su predviđali njegovu službenu zabranu.

Nadajmo se da će Međunarodna godina astronomije potaknuti inicijative koje će voditi miroljubivoj koegzistenciji među narodima i da će nova lica na svjetskoj političkoj sceni poput Baracka Obame uspjeti poništiti negativne efekte poteza njegova prethodnika.