JAVNE EGZEKUCIJE

Džihadisti drže 40 posto Kobanea, prijeti masakr

10.10.2014 u 21:29

Bionic
Reading

Džihadisti Islamske države zauzeli su u petak glavni stožer kurdskih branitelja u Kobaneu i sad pod kontrolom imaju oko 40 posto toga grada te su se približili granici s Turskom, objavile su agencije

Tri tjedna nakon početka ofenzive na taj strateški kurdski grad na sjeveru Sirije, džihadisti su na sjevernom rubu Kobanea od Turske granice udaljeni tek oko kilometra, a njihovo napredovanje nisu uspjeli zaustaviti ni osobito omesti zračni napadi koalicije na čelu s SAD-om. Američka vojska u petak je priopćila da je u protekla dva dana izvela devet zračnih napada u Siriji, od kojih sedam na položaje IS-a kod Kobanea - dva na poligone za obuku, dva na male postrojbe IS-a, dva na vozila i jedan tenk i jedan sjeveroistočno od grada.

'Preuzeli su nadzor nad 'sigurnosnim kvadrantom', u kojem je vojni kompleks Postrojbi za zaštitu naroda (YPG, glavne kurdske vojne snage), sjedište lokalne samouprave i baza Asajeha (kurdske snage sigurnosti)', propćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Informaciju o tome da je pod kontrolom džihadista 40 posto Kobanea u Londonu je iznio i zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Tony Blinken. 'Ne znam što će se dogoditi jer tamo nema kopnenih snaga, a samo zračnim napadima bit će teško spriječiti IS da eventualno zauzme grad', rekao je u izjavi za novinare, dodavši da 'u Iraku svakoga dana ima još Kobanea, a ima ih i u Siriji'.

Džihadisti Kobane napadaju s tri strane, a posljednjih dana pribjegli su varci kako bi zbunili koalicijske zrakoplove, jer se više ne kreću u konvojima, streljivo prebacuju motociklima i koriste se civilnim automobilima na koje stavljaju kurdske zastave.


Posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan De Mistura iz Ženeve je pozvao Tursku da 'dopusti dragovoljcima ulazak u grad kako bi se priključili braniteljima', jer Ankara zasad ne dopušta izbjeglicama iz Sirije koje su na njezinu teritoriju, povratak preko granice. De Mistura, koji je izrazio bojazan da će se u Kobaneu dogoditi 'pokolj' nalik na onaj u Srebrenici, ukazao je na činjenicu da će IS, ako zauzme grad, steći kontrolu nad 400 od ukupno 900 kilometara granice između Turske i Sirije. Sirijski Kurdi, pak, od Turske traže samo da otvori granicu da bi im se dopremilo oružje, jer ono kojim raspolažu u Kobaneu je premalo i preslabo za ozbiljniji otpor teško naoružanim džihadistima.

Turska je i pod pritiskom SAD-a, koji traži da se aktivnije uključi u borbu protiv Islamske države pa je pristao poduprijeti obučavanje i opremanje pripadnika umjerene sirijske oporbe, zbog čega će, kako je u petak priopćio State Department, idućeg tjedna ekipa američkih vojnih stručnjaka posjetiti Ankaru kako bi se taj projekt pobliže razradio.

'Turska je pristala dati potporu naporima za obuku i opremanje umjerene sirijske oporbe', rekla je glasnogovornica Marie Harf, pojasnivši da će idućeg tjedna u Tursku otputovati dvojica visokih dužnosnika američkog ministarstva obrane.

IS je u petak na sjeveru Iraku pogubio devet osoba

Skupina Islamska država (IS) u petak je na sjeveru Iraka pogubila devet osoba koje je optužila za povezanost sa sunitskom anti-džihadističkim skupinama, naveli su izvori sigurnosti i svjedoci. U gradu Az-Zab, 90 km zapadno od Kirkuka, šest osoba je pogubljeno u javnosti. 'IS je pogubio četiri stanovnika Az-Zaba i još dvije osobe iz obližnjih sela, nekoliko kilometara zapadnije', rekao je jedan lokalni dužnosnik. Tih šest osoba je bilo optuženo za upletenost u organiziranje sunitskog otpora Islamskoj državi u regiji. Pogubljeni su na jednoj tržnici. U Baiji, 35 km južnije, u petak su obezglavljena trojica muškaraca, rekao je jedan sigurnosni dužnosnik. Oni su oteti nekoliko dana ranije. Bili su bivši članovi Sahvasa, sunitskih milicija koje se bore protiv al-Kaide. Iračka vlada, kojom dominiraju šijiti, potaknula je sunitska plemena da se pobune protiv IS-a, koji je naišao na slab otpor kada je pokrenuo ofenzivu u lipnju.