SPORNA TRASA AUTOCESTE

Ministar u vladi Federacije BiH podnio ostavku

12.09.2009 u 10:46

Bionic
Reading

Ministar prostornoga uređenja Federacije BiH Salko Obhođaš podnio je ostavku i dostavio je predsjednici Federacije BiH Borjani Krišto protiveći se preispitivanju odluke o trasi autoceste kroz Hercegovinu zbog čijeg su donošenja hrvatski ministri ranije napustili rad vlade FBiH, objavili su u subotu mediji iz Mostara

Predsjednica Krišto ustvrdila je kako je Obhođaš dostavio ostavku u njezin ured i kao razloge naveo protivljenje 'uništenju povijesnog nasljeđa u Počitelju i Blagaju kod Mostara'.

Dodala je kako će njegovu ostavku razmotriti i razgovarati s partnerima u Vladi Federacije koju čine ministri iz hrvatskih i bošnjačkih stranaka.

Zbog ustavnih odredbi o točno propisanom broju hrvatskih, bošnjačkih i srpskih ministara Vlada Federacije BiH praktično sada ne može djelovati.

Prostorni plan za autocestu na koridoru V.C je u središtu pozornosti pošto su bošnjački ministri prije dva tjedna izglasovali novu trasu koja je na dionici od Mostara prema granici s Hrvatskom pomaknuta istočnije od Neretve.

Hrvatski ministri nakon toga su upozorili kako takvo nadglasavanje neće dopustiti te da neće sudjelovati u radu vlade dok se ta odluka ne preispita.

Hrvatski ministri ipak su došli na sjednicu vlade u srijedu u Sarajevu, jer su se potkraj prošlog tjedna o načinu izlaza iz te krize načelno dogovorili predsjednici najvažnijih bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

Stranačkim dogovorom predviđeno je da se preispita sporna odluka i uspostavljeno je posebno radno tijelo.