EPIDEMIJA EBOLE

Raste zabrinutost u svijetu, u Makedoniji lažna uzbuna

09.10.2014 u 19:38

Bionic
Reading

U svijetu sve više raste zabrinutost zbog širenja epidemije ebole koju stručnjaci uspoređuju s epidemijom AIDS-a, a u četvrtak se u Madridu pogoršalo zdravstveno stanje medicinske sestre Terese Romero, prve osobe zaražene ebolom u Europi. RTS pak javlja da se i u Makedoniji pojavio pacijent čiji simptomi odgovaraju onima ebole

'To će biti duga borba - trideset godina radim u javnom zdravstvu i jedino što s ovim mogu usporediti je AIDS', rekao je Tom Frieden, direktor Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) za okruglim stolom u Washingtonu.

Uzbunu je pokrenuo predsjednik Sijera Leonea Ernest Bai Koroma ocijenivši da je za sada 'međunarodni odgovor sporiji od ritma širenja bolesti'.

Ebola u Makedoniji?

Makedonske zdravstvene vlasti odagnale su sumnju da je Britanac koji je danas primljen u skopsku Sveučilišnu bolnicu sa simptomima ebole preminuo od ove bolesti. Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Skopju priopćili su da je pacijent umro od unutrašnjeg krvarenja i visoke temperature, te da su se sumnje na ebolu pojavile zbog hemoralgične groznice, izazvane činjenicom da je preminuli bio alkoholičar. Ministarstvo zdravlja je ipak potvrdilo kako su poduzete sve mjere kao da je u pitanju zarazna bolest, uključujući evakuaciju hotela u kojemu je Britanac bio smješten i kompletnog hotelskog osoblja. Uzorci tkiva preminulog Britanca upućeni su u referentni laboratorij u Njemačkoj, a rezultati analize bit će poznati za 48 sati.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je ocijenio da bi sadašnja pomoć trebala biti 20 puta veća ako želimo iskorijeniti pošast koja je već odnijela 3.900 života.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde priznala je da treba ukloniti nedostatke u njezi ljudi. Sredinom dana Liberija je odlučila odgoditi senatorske izbore predviđene za 14. listopada zbog izvanrednog stanja proglašenog vezano uz ebolu.

Pogoršalo se stanje bolničarke Terese Romero koja je njegovala dvojicu zaraženih misionara koji su se vratili iz Afrike i umrli.

Europa se mobilizira, a profesor Nathan Clumeck, stručnjak za zarazne bolesti, u Bruxellesu je ocijenio da su 'prevelike očice mreže'. Washington i Ottawa su najavili pojačane kontrole putnika iz afričkih zemalja zahvaćenih ebolom, od koje je u srijedu umro pacijent u Teksasu. Daily Mail postavlja pitanje zašto Velika Britanija ne testira putnike na ebolu mjerenjem temperature.

Francuska ministrica zdravstva Marisol Touraine je izjavila da razmatra uvjete pojačanja kontrola.

U četvrtak je sredinom dana sedam osoba bilo hospitalizirano u Madridu, u kojem je jedan slučaj i potvrđen.