UVEDENO IZVANREDNO STANJE

Španjolska bolničarka prva zaražena ebolom izvan zapadne Afrike

07.10.2014 u 07:49

Bionic
Reading

Španjolska bolničarka koja je liječila svećenika u Madridu koji je umro od ebole prošloga mjeseca se također zarazila i postala prva osoba koja se zarazila ebolom izvan zapadne Afrike, rekli su u ponedjeljak španjolski zdravstveni dužnosnici

Ministrica zdravstva Ana Mato rekla je na konferenciji za novinare da je uveden postupak za izvanredna stanja i da vlasti nastoje utvrditi izvor zaraze.

Bolnički dužnosnici su rekli kako se nadzire osobe koje su došle u kontakt s bolničarkom, mada zasad ne znaju ni za jedan drugi slučaj zaraze.

Zdravstveni dužnosnici su rekli kako se nadzire 30 zdravstvenih radnika koji su brinuli o španjolskim svećenicima zaraženih ebolom.

Bolničarka (44), udana i s dvoje djece, se počela osjećati bolesno 30. rujna, rekli su.

Ona je liječila starijeg svećenika Manuela Garciu Viejoa u madridskoj bolnici Carlos III nakon što je vraćen u zemlju iz Sijera Leonea obolio od ebole.

Garcia Viejo je umro 25. rujna nekoliko dana kasnije kao drugi španjolski svećenik koji je umro nakon što je s bolešću vraćen u zemlju iz Afrike.

Dva zdravstvena izvora su rekla agenciji Reuters da se bolničarku liječi u bolnici Alcorcon u predgrađu Madrida kamo je otišla u ponedjeljak sa simptomima groznice.